E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zuurdesem: wat is het precies en hoe gezond is het eigenlijk?

Zuurdesem broden zijn helemaal terug van weggeweest. Het duurt even om te maken, maar dan heb je ook wat! Maar hoe werkt zuurdesem nu precies? Hieronder leggen we je er alles over uit.

Zuurdesembrood

Misschien heb je er zelf wel eens voor in de rij gestaan: een versgebakken zuurdesembrood. Door de fameuze TikTok-rijen in Amsterdam lijkt zuurdesem populairder dan ooit. Fans van lokale bakkerijen staan soms een uur in de rij voor een vers zuurdesembrood.

Wat is zuurdesem precies? Is het veel gezonder dan een ‘gewoon’ brood? En waar moet je op letten tijdens het bakken met zuurdesem? Je leest het hier!

Wat is zuurdesem?

Desem maken met Robèrt

Robèrt legt het uit: “Brood is een spel van graan en water, precies de ingrediënten die ook in een desemstarter zitten. Een desemstarter ontstaat nadat je een mix van bloem en water lang genoeg laat staan waardoor het gaat gisten. Daarnaast ontstaan er bacteriën in het mengsel, waardoor de starter een klein beetje zurig begint te smaken. Een deel van de starter voeg je toe aan de ingrediënten voor brood en daarmee maak je een zuurdesembrood.”

Wat is het verschil tussen instant gist en zuurdesem?

Gist is een onderdeel van desem. Door het vergistingsproces van een desemstarter ontstaan er gistcellen. Na de uitvinding van de telescoop zijn deze cellen ontdekt, uit de starter gehaald en gekweekt tot de instant gistblokjes die je vandaag de dag in de supermarkt kan kopen.

Het grote verschil tussen de 2 is: met instant gist bak je een brood in zo’n 3,5 uur en met zuurdesem doe je daar zo’n 24 uur over. Dat heeft vooral te maken met het rijsproces. Waarom sommige bakkers dan toch desem verkiezen? Dat ligt aan de lichtzurige smaak. En desembrood kan voor mensen met buikproblemen ook makkelijker te verteren zijn. Hoe dat zit legt Robèrt uit in zijn broodcollege!

Broodcollege van Robèrt

Wat is gezonder?

Volgens het Voedingscentrum is het niet aangetoond dat zuurdesembrood gezonder is dan ‘normaal’ brood. Maar net als Robèrt zegt het Voedingscentrum ook: “Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam ook nog eens makkelijker op te nemen zijn.” Het kan dus zijn dat je zuurdesembrood makkelijker verteert en daarom wordt die variant verkozen door sommige mensen.

Zelf aan de bak met zuurdesem

zuurdesembroodGeïnspireerd geraakt en wil je nu zelf aan de bak om je eigen brood te maken? Wij helpen je op weg met een paar handige tips, zoals: Hoe maak je een desemstarter, wat zijn de verhoudingen van het deeg en hoe onderhoud je de desemstarter?

Alle tips op een rij!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.