E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hartige banketletter of banketstaaf (inclusief vegetarisch recept)

Speciaal voor onze André (en andere hartige fans): de hartige banketletter! Een leuke smaakvariatie op de traditionele zoete Sinterklaaslekkernij. We geven je 2 recepten. Eentje met gehakt en een vegetarische variant.

banketletter-1920

Wie kent hem niet? De banketletter! Deze Sinterklaaslekkernij wordt oorspronkelijk gemaakt van bladerdeeg en amandelspijs. Wist je dat het heel makkelijk is om hem zelf te maken? Het recept daarvoor vind je hier. In dit artikel geven we je het recept voor een hartige banketletter. En niet één, maar twee. Eentje met vlees en een vegetarische variant. Zo is er voor ieder wat wils!

Hartige banketletter

Zoals gezegd is de banketletter van origine zoet. Amandelspijs in een jasje van bladerdeeg. In dit knapperige deeg gaat veel boter, daarom wordt de banketletter ook wel een boterletter genoemd. Heeft hij niet de vorm van een letter, maar is hij recht? Dan noemen we het een banketstaaf.

saucijzenbroodjeNiet zo’n zoetekauw? En dol op saucijzenbroodjes? Dan is de hartige banketletter iets voor jou. Je kunt hem vullen met een vulling naar keuze, in dit recept gaan we voor gehakt. Zowel in het recept met vlees, als de vegetarische variant. Zo krijg je als het ware een saucijzenbroodje XL.

Het bladerdeeg koop je kant-en-klaar (gebruik roomboter bladerdeeg!), of maak je zelf. Hoe je dat doet laat Robèrt je zien.

ZELF BLADERDEEG MAKEN

Hoe maak je een banketstaaf warm?

Een afgebakken gehaktletter is vers uit de oven het allerlekkerst. Maar ook een dag of 2 later kun je hem heel eenvoudig opwarmen. Niet in de magnetron, dan wordt het deeg zacht. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg de hartige banketletter daar ongeveer 10 minuutjes in.

Hoe bewaar je een hartige banketletter?

Een hartige banketletter bewaar je het beste in de koelkast. Verpak hem luchtdicht in een trommel of folie en hij blijft zo’n 3 dagen goed. Invriezen kan ook. Verpak de letter luchtdicht, hij blijft in de vriezer zo’n 3 maanden goed. Ook een niet-afgebakken letter kun je invriezen. Laat hem ontdooien in de koelkast, voordat je hem afbakt.

banketstaafBanketletter (of banketstaaf) met gehakt

Van dit recept maak je 2 banketstaven of 1 grote letter.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram bladerdeeg (6 tot 8 blaadjes)
  • 300 gram gehakt
  • 2 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 – 4 eetlepels paneermeel
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: 50 gram geraspte kaas

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng het gehakt met één ei, de uitgeperste knoflook, een gesnipperd sjalotje, de ketjap, kruiden en paneermeel.
  • Als het mengsel nog te nat is kun je wat extra paneermeel toevoegen.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap. Zorg dat je gelijkmatig uitrolt, zodat je staaf straks gelijkmatig gaart in de oven.
  • Leg de gehakt als een lange worst op het bladerdeeg, zorg dat de gehaktrol iets korter is dan het deeg.
  • Vouw de uiteinden van het deeg aan de korte kant over het gehaktmengsel. Vouw daarna de lange zijden over het gehakt.
  • Plak het bladerdeeg vast met een beetje water en controleer of hij overal mooi afsluit. Zo voorkom je dat de vulling eruit lekt in de oven.
  • Vorm het deeg in een letter naar keuze.
  • Klop het andere eitje los en bestrijk de gehaktletter met ei.
  • Bestrooi eventueel met wat geraspte kaas.
  • Schuif jouw hartige banketletter in de oven en bak hem gaar en goudbruin in zo’n 30 minuten.

Vegetarische banketletter

Van dit recept maak je twee banketstaven of een grote letter.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram bladerdeeg (6 tot 8 blaadjes)
  • 400 gram vegetarisch gehakt (rauwe, dus niet de rulstukjes)
  • 2 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels tijm
  • 50 gram verkruimelde feta
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: 1 eetlepel sesamzaadjes

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Pers de knoflook, snipper het sjalotje en bak beide even aan in de pan.
  • Meng het gehakt met één ei, de knoflook, het sjalotje, de feta en de kruiden.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap. Zorg dat je gelijkmatig uitrolt, zodat je staaf straks gelijkmatig gaart in de oven.
  • Leg de gehakt als een lange worst op het bladerdeeg, zorg dat de gehaktrol iets korter is dan het deeg.
  • Vouw de uiteinden van het deeg aan de korte kant over het gehaktmengsel. Vouw daarna de lange zijden over het gehakt.
  • Plak het bladerdeeg vast met een beetje water en controleer of hij overal mooi afsluit. Zo voorkom je dat de vulling eruit lekt in de oven.
  • Vorm het deeg in een letter naar keuze.
  • Klop het andere eitje los en bestrijk de gehaktletter met ei.
  • Bestrooi eventueel met wat sesamzaadjes.
  • Schuif jouw hartige banketletter in de oven en bak hem gaar en goudbruin in zo’n 30 minuten.

We wensen je veel bakplezier! Wil je liever een groentebanketstaaf maken? Het recept van Sandra Ysbrandy vind je op de website van MAXVandaag. Je vindt hier ook het recept voor de hartige banketletter van onze eigen Robèrt van Beckhoven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.