E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hoeveel is 1 theelepel precies?

In bijna ieder recept kom je het wel tegen, 1 eetlepel van dit, of 1 theelepel van dat. Maar hoeveel weegt de inhoud van een eetlepel of een theelepel nu eigenlijk? Spoiler: het is meer dan je denkt!

Theelepels en Eetlepels

In een volle la met verschillende maten lepels is het lastig kiezen met welke je nu precies de juiste hoeveelheid van een ingrediënt opschept. De verkeerde pakken kan zomaar betekenen dat je baksel mislukt. Want de ene lepel is de andere niet en dat kan van invloed zijn op het resultaat van je baksel.

theelepel eetlepelTe kleine lepels

Als je een lepel uit de bestekla pakt om te gebruiken voor aangegeven hoeveelheid, gebruik je al snel te weinig. De gemiddelde inhoud van een eetlepel is vaak tussen de 10 en 12 milliliter, terwijl er in recepten vaak wordt uitgegaan van 15 milliliter. Bij theelepels moet je uitgaan van een inhoud van 5 milliliter. In recepten wordt altijd uitgegaan van een afgestreken lepel, mits die lepel de juiste inhoud heeft. De invloed van een te kleine lepel verschilt per ingrediënt. Bij kruiden heeft dit vooral invloed op de smaak. Bij bijvoorbeeld bakpoeder of baking soda kan dit ook invloed hebben op het eindresultaat van je baksel.

Bekijk hier meer tips om misbaksels te voorkomen.

maatlepelsVan lepel naar gram

Hoe weet je nu zeker dat je altijd de juiste hoeveelheid van de ingrediënten aan je baksel toevoegt? Er zijn verschillende maatlepelsets te vinden die zijn afgesteld op gestandaardiseerde maten. Het zal je dan ook opvallen dat deze maatlepels dieper zijn dan de lepels uit de la. Geen zin in een tripje naar de winkel? Het Voedingscentrum heeft een handig spiekbriefje op de site staan. Hierin zijn de meest gangbare ingrediënten omgezet in grammen. Zo voeg je nooit meer te weinig of teveel toe aan je baksel!

Meer baktips?

Handige tips voor de beginnende bakker

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.