E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Juliaan: “Smaak gaat altijd boven uiterlijk.”

De 32-jarige Juliaan komt uit Bunschoten-Spakenburg. In het bakken kan hij al zijn creativiteit kwijt. Hoewel hij sinds een aantal jaar niet meer goed kan ruiken, beleeft hij enorm veel plezier aan het bakken en geeft het hem rust.

juliaanafscheid

De goedlachse Juliaan bakt al heel wat jaren en staat regelmatig in de keuken om de meest heerlijke baksels te maken. Wanneer de inschrijvingen voor een nieuw seizoen Heel Holland Bakt openen, twijfelt hij geen moment om zich op te geven. “De lokale nieuwszender had een oproep op social media geplaatst en mijn naam werd in de reacties vaak genoemd. Ik heb mezelf aangemeld, maar had niet verwacht dat ik ook écht in de tent zou eindigen. Iedereen is erg trots op mijn deelname, vooral mijn vader. Hij heeft een foto van mij in mijn bakkersschort op zijn telefoon en laat deze aan iedereen zien.” 

Om zich voor te bereiden op de tent, staat Juliaan veel in de keuken. Hij vraagt ook  regelmatig feedback over zijn baksels aan familie, vrienden en collega’s. “Ik nam vaak iets mee naar het werk, dus ik kon mijn collega’s goed gebruiken als testpanel.” Zo krijgt hij een goed beeld van wat in de smaak valt en wat niet. 

 

In de boeken

Bakker JuliaanHoewel Juliaan al zo’n 8 jaar een fanatieke thuisbakker is, zijn sommige opdrachten in de tent volledig nieuw voor hem. “De madeleines had ik nog niet eerder gemaakt. Het was even uitproberen. Maar na een aantal keer leer je wat een product doet als je bijvoorbeeld meer suiker toevoegt, of als je juist wat meer weglaat.” Juliaan duikt ter voorbereiding ook de boeken in en verdiept zich voornamelijk in het technische aspect van bakken. “Onwijs interessant om te lezen hoe suiker zich gedraagt bij verschillende temperaturen. Hierdoor ben ik technischer gaan bakken en een paar niveaus omhoog gegaan.”

 

Niet mooi, maar lekker

De zelfgemaakte mal van JuliaanIn de tent gebruikt Juliaan een aantal keer een zelfgemaakte mal, die hij inzet als extra element op zijn taarten. Toch ziet hij zichzelf niet als een creatieve bakker. “Ik zoek graag naar oplossingen om het uiteindelijke product zo te krijgen zoals ik het wil.” De ontwikkeling van een baksel en het hele proces eromheen vindt hij interessant. “Ik kan wel een brood in de supermarkt kopen, maar ik wil weten wat eraan vooraf gaat om het brood zo te krijgen.” Het is dan ook geen verrassing dat smaak het belangrijkste is voor Juliaan tijdens het bakken. “Smaak gaat altijd boven uiterlijk. Ugly delicious, zeg maar”. 

 

Dit blijkt ook in aflevering 2, als de deelnemers voor het spektakelstuk een typetje van André van Duin namaken, ter ere van diens 75-jarige verjaardag. “Ik ben niet zo goed met sculpturen, dus ik moest iets vinden wat bij mij past. Op een gegeven moment kwam ik Jan Zak tegen en toen viel alles op zijn plek. Dat is eigenlijk de essentie van André, ergens om kunnen lachen”. Juliaan besluit voor dit idee te gaan met als doel dat de cake lekker smaakt én dat erom gelachen wordt zodra de zak eraf gaat. “Dat is gelukt. Ik had een botercrème gemaakt waarvan ik zeker wist dat deze lekker en fris is. Robèrt vond de cake erg lekker, dus dat had ik goed gedaan.”

 

Favoriete opdracht

Juliaan aan de bak met de technische opdrachtDe technische opdracht is veruit de favoriet van Juliaan. Het technische en het onverwachte aspect spreken hem erg aan. “Bij de technische opdracht krijg je het recept en de ingrediënten met een summiere omschrijving. Het komt dan echt aan op de techniek van de bakkers.” Tot 2 keer toe worden de technische baksels van Juliaan uitgeroepen tot de beste bakels van de groep. “Vooral de chocoladekoekjes vond ik leuk, natuurlijk ook omdat ik deze opdracht heb gewonnen. Qua moeilijkheidsgraad vond ik het meevallen, ik maak vaak bonbons, dus ik weet hoe ik moet werken met chocola.”

Broodje van opa

Broodje van opa door JuliaanOp zijn broodjes kroket is Juliaan het meest trots. “Dit was een ode aan mijn opa en het dorp waar ik vandaan kom; Spakenburg”. Juliaan doelt hiermee op de visrokerij van zijn opa, waar vroeger zalm en paling werd gerookt. Hierdoor komt hij op het idee om zalmkroketten te maken en de zalm zelf te roken. “Een oom van mij heeft veel kennis over het roken van zalm en heeft me veel geleerd”. Juliaan presenteert zijn broodjes in een viskistje, dat een bijzonder familiestuk is. “De broodjes heb ik op z’n Spakenburgs gemaakt. Ze worden wat minder lang gebakken en er zit iets meer vet in, daar houden ze hier van”. 

Maak zelf het ‘broodje van opa’

 

Tips van Robèrt

Robèrt en JuliaanJuliaan heeft enorm veel geleerd in de tent. “Vooral van Robèrt, zijn hints waren soms heel kort, maar ik wist gelijk wat hij bedoelde en waar ik aan toe was. Hij voelt aan het brooddeeg en zegt alleen maar: meer water, langer kneden.” Ook de manier waarop Robèrt beoordeelt of de cake gaar is -door letterlijk aan de cake te voelen-, is Juliaan bijgebleven. “Hij liet dit één keer zien en dan heb je die satéprikker in het vervolg niet meer nodig. Dat zijn de hints die je op het internet niet leest.” 

 

Mr. Fix it

Naast zijn grote hobby bakken, heeft Juliaan ook veel plezier in zijn werk als machinebouwer. In de tent komen al zijn kwaliteiten goed van pas en dat levert hem de bijnaam Mr. Fix It op. “Dingetjes zelf maken of repareren, dat vind ik mooi. In de tent was er bijvoorbeeld een keukenmachine die niet meer goed werkte, ik vind het geweldig om te ontdekken wat het probleem is. Of als er een ovenlampje kapot was, dan keek ik waarom.”

 

Juliaan aan de bakJuliaan kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn avontuur dat helaas in aflevering zes eindigt. “We hebben zo gelachen met elkaar. Iedereen is anders en dat is leuk.” Het meest grappige moment dat hem is bijgebleven, is bij het maken van de kataifi, wanneer de fles met beslag ontploft. “Die hele uitzending is één grote chaos.” Het Meesterbakkerspeldje was voor Juliaan de ultieme kers op de taart geweest. “Ja daar baal ik wel van, die had ik nog graag willen hebben. Maar terugkijkend heb ik zóveel geleerd. Ik hoop dat ik mensen met mijn ervaring ook weer wat kan meegeven en leren.”

 

Meer van Juliaan zien? Kijk zondag 24 april naar Doorbakken vanaf 22.15 uur op NPO 1.

Alles over Juliaan

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.