Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat
- Bakpapier
- Huishoudfolie
- Zeef
- Bakkwast
- Rookoven
- Frituurpan met olie
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Week de gelatine in koud water.
Broodjes
- Meng de bloem, gist, suiker en zout door elkaar.
- Verwarm de melk tot lauw en voeg toe.
- Kneed dit 10 minuten met de staande mixer en voeg de boter in etappes toe.
- Maak bolletjes van 80 gram deeg en laat ze 15 minuten rusten.
- Kneed de lucht uit de bolletjes en punt ze op.
- Maak een inkeping op ⅔e deel van het deeg en beweeg dit heen en weer zodat er 1 groot en 1 klein bolletje ontstaat, maar deze nog wel aan elkaar zitten.
- Maak een inkeping in het kleine bolletje (dit wordt de staart) en een klein sneetje in het grote bolletje (dit wordt de mond).
- Leg de broodjes op de bakplaat.
- Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei.
- Laat het deeg vervolgens een uur rijzen in een warme ruimte.
- Druk een zonnebloempit in het visje als oog.
- Bak de visbolletjes in het midden van de voorverwarmde oven in 8 minuten gaar.
- Bestrijk de bollen na het bakken met een klein beetje gesmolten boter.
Bouillon
- Doe de groenten in grove stukken samen met de kruiden (zonder het zout) in een pan met 3 liter water.
- Breng aan de kook, laat minimaal 2 uur zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Giet de inhoud af door een zeef, vang de bouillon op.
- Voeg het zout toe en zet opzij.
Gerookte zalm
- Meng het zout met het water en leg de zalm erin.
- Laat de zalm een kwartier trekken.
- Leg 1 eetlepel houtmot in de rookoven en zet deze op het vuur.
- Dep de zalm droog en leg deze in de rookoven.
- Rook de zalm op laag vuur tot deze gaar is.
Kroket
- Meng de melk met de bouillon en warm dit op.
- Bak de spinazie.
- Snij de spinazie fijn en zet opzij.
- Smelt de boter in een pan en voeg daarna de bloem toe.
- Laat dit even garen tot het een geheel wordt.
- Voeg de bouillon toe en laat indikken.
- Gaar nog even door terwijl je blijft roeren.
- Haal de pan van het vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze al roerend toe aan de ragout.
- Meng de room met de eidooier en roer dit door de ragout.
- Meng de zalm en spinazie door de ragout en breng op smaak met zout peper en vissaus.
- Schep het geheel in een bak en zet het in de vriezer tot het is opgesteven.
- Verwarm de frituurpan op 170 graden.
- Doe 5 eiwitten in een bakje.
- Leg de bloem op een bord.
Saus
- Meng de mayonaise met de room, ketchup en whiskey.
- Roer goed door en doe het mengsel in een spuitzak of flesje.
Opbouw
- Snijd het visbroodje langs de buik open en beleg met een beetje rucola en de kroket.
- Maak een sierlijke streep whiskeysaus over de kroket en leg op een plankje.
- Opdienen en klaar!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.