E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ken jij de Hernhutters koekjes al?

Hernhutters zijn heerlijke zandtaartjes. En dan bedoelen we niet die taartjes die we altijd in de zandbak of op het strand maakten. Nee, deze variant van de zandkoekjes maak je met een heel ander deeg...

Hernhuttertjes

Wat zijn Hernhutters?

Roze koeken, tompoucen, stroopwafels. Allemaal Nederlandse lekkernijen die niet meer weg te denken zijn uit de schappen van ongeveer elke supermarkt. Maar ken je Hernhutters al? Dat zijn hogere zandkoekjes met een gekarteld randje. Typisch Nederlands, maar net wat minder bekend.

Het koekje of taartje (want zo wordt het ook wel eens omschreven) vindt zijn oorsprong in Zeist. De naam komt van een Evangelische Broedergemeente, de leden daarvan werden Hernhutters genoemd. Oorspronkelijk kwamen ze uit Duitsland, maar in 1746 gingen ze wonen op het terrein van Slot Zeist. In de bakkerij op het terrein werden de zandtaartjes gebakken.

Hernhutters recept Hernhuttertjes

Hoe maak je die lekkere zandtaartjes? Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk. Je hebt speciale gekartelde vormpjes, maar je kunt ze ook bakken in een vorm voor kleine muffins (24 stuks). Het recept is voor ongeveer twee keer de vorm.

Dit heb je nodig:

  • 3 gram bakpoeder
  • Snufje zout
  • Ei
  • 250 gram bloem
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram ongezouten roomboter

Zo maak je het:

  • Doe alle ingrediĆ«nten in een mengkom.
  • Kneed alle ingrediĆ«nten door elkaar tot een bol.
  • Pak het daarna in met plasticfolie en leg het voor een uurtje in de koelkast.
  • Verdeel het deeg over de vormpjes en bak de cakejes af in 12 minuutjes af op 170 graden.

Ook heel lekker:

Zandkoekjes bakken

Variaties op zandkoekjes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.