E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Lekker en gezond: zelf rijstwafels maken

Voor het ontbijt, lunch of tussendoor: rijstwafels zijn een enorm veelzijdige snack. Met dit recept maak je ze gemakkelijk zelf.

Rijstwafels

Rijstwafels zijn een gezond tussendoortje of een fijne vervanger voor je boterham. Ze bevatten weinig vet, zout en suiker en zijn een bron van vitamines en mineralen. Wist je dat je ook zelf rijstwafels kunt maken? Ze zijn wel iets anders dan de kant-en-klare versie uit de winkel, maar minstens zo lekker en gezond!

Hoe worden rijstwafels gemaakt?

De rijstwafels zoals je ze in de supermarkt koopt, kun je helaas niet zelf thuis namaken. Ze worden in de fabriek in een speciale machine gemaakt, waarbij rijst onder hoge druk wordt verhit. Door het verhitten poft de rijst, net zoals popcorn. De machine poft steeds een klein beetje rijst in een malletje dat de vorm heeft van een rijstwafel. Je zult begrijpen, zonder zo’n machine wordt het erg lastig om dit na te bootsen. Gelukkig is er een alternatief recept dat minstens zo lekker is.

Tips voor het maken van rijstwafels

Voordat je aan de slag gaat met jouw eigen rijstwafels, delen we een paar tips die je helpen tijdens het bakken.

  • De juiste rijst: Voor mooie wafels kies je bij voorkeur een rijst die lekker kleeft, zoals sushi-rijst. Vanzelfsprekend is het gezonder om rijstwafels van zilvervliesrijst te maken, maar deze rijst plakt niet genoeg voor een mooie wafel.
  • Goed koken: Het is belangrijk dat je de rijst goed gaar kookt, maar niet te papperig. De rijst moet samenklonteren, maar niet ‘nat’ zijn.
  • Ronde wafels: Voor mooie ronde wafels kun je de rijst aandrukken in een ronde bakring, uitsteekvorm of een eiring.
  • Verhit gelijkmatig: Bak de rijstwafels rustig en gelijkmatig. Zet het vuur niet te hoog om te voorkomen dat ze verbranden.
  • Varieer: Dit basisrecept leent zich erg goed voor variatie. Je kunt bijvoorbeeld kruiden zoals gerookte paprikapoeder, kerrie of oregano toevoegen voor hartige wafels. Of ga aan de slag met kaneel, kardemom of misschien een beetje suiker voor zoete wafels.
  • Bespaartip: Gisteravond rijst gegeten en nog een restje over? Gooi het niet weg, maar maak er deze rijstwafels van!
Toe aan meer zelfgemaakte gezonde tussendoortjes?

Wij hebben 4 recepten!

Recept

Met dit recept maak je rijstwafels voor 2 personen. De wafels zijn vers het lekkerst. In dit recept gaan we voor naturel wafels met een hartige ondertoon. Wil je zoete wafels maken, laat dan de peper weg en voeg eventueel wat suiker toe.

Dit heb je nodig

  • 250 gram gekookte rijst
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel volkorenmeel of bloem
  • Peper en zout

Zo maak je rijstwafels

  • Meng de gekookte rijst met olijfolie, meel en in eerste instantie een half ei.
  • Als het mengsel nog te droog is kun je eventueel wat meer ei toevoegen.
  • Breng op smaak met peper en een snuf zout.
  • Maak rijstballetjes van ongeveer 5 centimeter groot.
  • Verhit olie in een pan en druk steeds een rijstballetje plat tot wafel in de pan. Voor mooie ronde wafels gebruik je hier een bakring voor.
  • Bak aan beide kanten goudbruin.
  • Herhaal tot alle rijst op is en laat de wafels iets afkoelen.
  • Beleg de rijstwafels met een topping naar keuze.

Rijstwafels zijn een lekker ingrediënt voor een Rocky Road! Benieuwd hoe je dat maakt? Bekijk dan dit recept op MAXVandaag

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.