E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Maak jezelf blij met tiramisu!

Maak jezelf blij met tiramisu!

Maak jezelf blij met tiramisu!

Bij velen geliefd -niet alleen na het kerstdiner-; tiramisu! Wat is het verhaal achter dit Italiaanse dessert? En hoe maak je ‘m het lekkerst? Met deze tips zet je een overheerlijke klassieke tiramisu op tafel, of een fijn variatierecept.

Het verhaal achter tiramisu

Tiramisu is een Italiaans dessert dat waarschijnlijk is ontstaan in de regio Veneto. De naam betekent letterlijk: trek mij omhoog, wat je kunt vertalen als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven om ze aan te laten sterken en er bovenop te helpen. Hoewel tiramisu vandaag de dag over de hele wereld bekend is, werd het dessert pas voor het eerst in de jaren 60 gemaakt. En het komt pas sinds 1980 voor in Italiaanse kookboeken.

 

Zo maak je het

Tiramisu maken

Tiramisu bestaat uit een combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie, drank en ei. Het dessert wordt in laagjes opgebouwd. Als biscuit worden vaak lange vingers gebruikt, die worden ondergedompeld in koffie en alcoholische drank. Van origine wordt daar marsalawijn voor gebruikt, maar tegenwoordig zie je dat tiramisu vaak wordt gemaakt met amaretto. De roomlaag bestaat uit opgeklopt eigeel en opgeklopt eiwit met suiker en mascarpone. Het toetje wordt afgewerkt met een laagje uitgestrooide cacao.

 

Variaties

citroentiramisu

De drank is een belangrijke factor voor de smaak van tiramisu. Daar kun je dus gemakkelijk mee variëren. Vervang de koffie en amaretto bijvoorbeeld eens door advocaat, cognac, whiskey, grand marnier of limoncello. Of maak een alcoholvrije variant. Niet iedereen is fan van rauw ei, ook dat kun je vervangen door bijvoorbeeld slagroom. En vervang de lange vingers bijvoorbeeld eens door speculaas of pepernoten. Het is super makkelijk om er je eigen draai aan te geven! Om je een beetje op weg te helpen, hier wat fijne variaties.

 • Citroentiramisu
  Super fris, lekker zoet en een perfect toetje op een warme dag. Dip de lange vingers in limoncello of citroenlimonade voor een alcoholvrije variant. Verrijk de mascarpone laag met een laagje zelfgemaakte lemoncurd.

Citroen tiramisu maken

 • Aardbeientiramisu
  Zomerkoninkjes passen heel goed in dit dessert, vooral lekker als je hem maakt met echte rijpe Hollandse aardbeien. Dip de lange vingers in appelsap of sinaasappelsap. Verrijk de mascarpone laag met aardbeienjam, voeg plakjes verse aardbei toe. En top de tiramisu af met Franse meringue brokken.
 • Chocoladetiramisu
  Een pareltje voor de chocoholics onder ons! Voeg wat chocolade toe aan de mascarponeroom, dip de lange vingers in chocolademelk en maak de tiramisu compleet met geraspte chocolade.
 • Of ga voor een combi:

Aardbeien-chocolade tiramisu maken

 • Sinterklaastiramisu
  Deze variant is niet alleen leuk voor sinterklaasavond, hij is ook heel leuk om ná sinterklaas te maken als je kast nog vol ligt met overgebleven pepernoten en chocoladeletters. Vervang de helft van de lange vingers door pepernoten, dip ze in de koffie. Rasp tussen elke laag wat chocolade van een chocoladeletter en top het geheel af met uitgestrooide speculaaskruiden.
 • Vegan
  Eieren, mascarpone, slagroom… Het klinkt ingewikkeld om tiramisu vegan te maken, maar het is eenvoudiger dan je denkt! De opgeklopte eieren kun je vervangen door opgeklopt aquafaba (kikkererwtenvocht), slagroom kun je vervangen door kokosroom of plantaardige slagroom en in plaats van mascarpone kun je vegan roomkaas mengen met een scheutje kokosmelk. De lange vingers kun je vervangen door plantaardige koekjes.

 

Meer receptinspiratie?

Warm je op aan winterbaksels

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.