Terug

Focaccia van Robèrt

Haal Toscane in huis door deze focaccia’s op tafel te zetten. Anders dan de Romeinse focaccia, is deze variant heel lekker luchtig en zacht. Precies zoals ze hem in Toscane graag eten. Het kruidenmengsel zorgt voor een fantastische geur in huis en een smaakexplosie in je mond. Super lekker voor bij de borrel, maar ook heel geschikt om te beleggen. In een creatieve bui? Versier hem dan eens met een (kruiden)tuintje bovenop.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Goed te doen
(120) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram tarwebloem
  • 350 gram water
  • 100 gram desem
  • 10 gram verse gist
  • 15 gram olijfolie
  • 15 gram zout

Kruidenmengsel

  • 25 gram olijfolie
  • handvol gemengde olijven
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • takjes rozemarijn en/of tijm
  • 0.5 rode chilipeper
  • 15 gram zongedroogde tomaten
  • grof zeezout

Tuintje

  • Bosje bieslook
  • Winterpeen
  • Komkommer
  • Radijs
  • Rode ui 
  • Zwarte en groene olijven

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Plastic bak met deksel, ingevet
  • 2 bakblikken of ovenschalen van 30 x 25 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren

Voorbereiding

  • Vet een plastic bak in.
  • Vet de bakblikken of ovenschalen in met olijfolie.

Deeg

  • Meng en kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Let op: het blijft relatief slap.
  • Leg het in de plastic bak en laat circa 30 minuten afgedekt rijzen, of tot het in volume is verdubbeld.
  • Vouw het deeg voorzichtig één keer in de lengte en één keer in de breedte.
  • Herhaal dit vouwproces vervolgens nog twee keer. Zo ontstaan er lagen in het deeg.
  • Laat het deeg opnieuw 10 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en leg ze in de bakblikken of ovenschalen.
  • Vouw het deeg in het blik nog een keer zoals hierboven beschreven.

Kruidenmengsel

  • Hak de knoflook fijn.
  • Ris de rozemarijn/tijm en hak de blaadjes fijn.
  • Hak het pepertje fijn.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Afbakken

  • Maak deukjes in het deeg door het met je vingers iets in te duwen.
  • Verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Versier de focaccia met de groenten en kruiden voor het tuintje.
  • Bak de focaccia’s op 200 graden in circa 40 minuten gaar.

Tip

Heb je een stuk focaccia over? Je kunt het prima invriezen. Laat het brood voor gebruik rustig ontdooien in de koelkast en piep het voor het serveren weer even op in de oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.