E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het bos in: we gaan bakken met kastanjes

Zeg je herfst, dan zeg je kastanjes. Wist je dat je daar ook lekker mee kunt bakken? Raap eerst de kastanjes en ga vervolgens aan de bak. We geven je een recept voor vegan koekjes met tamme kastanjes.

Kastanjes

Het is herfst: tijd om het bos in te gaan op zoek naar heel veel moois. Wat past er beter bij dit seizoen dan kastanjes? We verwerken ze in een recept voor overheerlijke, herfstige koekjes én vertellen je waar je op moet letten wanneer je ze meeneemt naar huis.

Welke kastanjes kun je eten?

Let er goed op dat je niet alle kastanjes kunt eten. Alleen tamme kastanjes kun je eten. Tamme kastanjes zijn te herkennen aan hun kleinere vorm, een puntje en hun stekelige omhulsel. Wilde kastanjes kun je niet eten. Die zijn helemaal rond en er zit er meestal maar 1 kastanje in de bolster (het omhulsel).

Waar kan ik tamme kastanjes kopen?

Gebruik je liever niet de kastanjes die je vindt tijdens je wandeling? Goed nieuws. Tamme kastanjes vind je ook bij de groenteboer.

Zijn tamme kastanjes gezond?

Tamme kastanjes hebben een laag vetgehalte, minder dan de meeste andere noten. Daarmee zijn ze dus prima geschikt als gezond tussendoortje. Eet je regelmatig tamme kastanjes? Dan kan dat er zomaar voor zorgen, dankzij de B-vitamines en kalium, dat je een betere concentratie krijgt. Een extra reden om veel van deze koekjes te snoepen.

Wanneer zijn tamme kastanjes rijp?

Een handig trucje om dit te checken is om een bak te vullen met water. Doe daar de kastanjes in die je gevonden of gekocht hebt. De kastanjes die op de bodem van de bak terecht komen zijn nog goed, de kastanjes die naar boven drijven zijn niet meer goed. Je kunt het soms ook al zien aan de bolsters. Die zijn bij rijpe kastanjes vaak bruin of geel van kleur.

Recept voor kastanjekoekjes

Dit heb je nodig:

150 gram tamme kastanjes
50 gram speltmeel
1 eetlepel chiazaad
1 theelepel kaneel
1 theelepel oploskoffie
1/4 theelepel gemalen kardemom
1/4 theelepel gemalen gember
1/8 gemalen kruidnagel
Snufje cayennepeper
Snufje zout
3 eetlepels amandelboter
2 eetlepels ahornsiroop
60 gram extra pure chocolade
Chili snippers (optioneel)


Bakgereedschap
Mengkom
Mixer
Pan
Twee steelpannen (voor het au bain-marie smelten van de chocolade)


Zo maak je kastanjekoekjes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Zet met een mesje een kruisje bovenop de kastanjes. Rooster 30 minuten in de oven.
Maal de kastanjes fijn.
Voeg het speltmeel, chiazaad, kaneel, oploskoffie, kardemom, gember, kruidnagel, cayennepeper en zout toe en mix alles door elkaar.
Voeg de amandelboter en ahornsiroop toe en meng tot een klevend deeg.
Maak van het deeg ongeveer 12 bolletjes en druk ze een beetje plat met je vingers.
Leg ze op de bakplaat en bak de koekjes af in ongeveer 12 minuten.
Wil je chocolade toevoegen aan je koekjes? Smelt dan de chocolade au bain-marie en dip de afgebakken koekjes in de gesmolten chocolade.
Optioneel: sprenkel wat chili snippers over de chocolade.

Meer recepten met kastanje?

Enzo maakte een taart met kastanjecrème.

Dit is het recept van de taart van Enzo

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.