E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Surinaamse bara’s, Turkse gözleme of Gentse mastellen maken? Bekijk ontbijttafel recepten van de finalisten

Toe aan een beetje variatie op de ontbijttafel? Met deze recepten draai je een werelds ontbijtje in elkaar met gerechten uit Turkije, België en Suriname!

Aruna - Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Hoe voorkom je dat jouw ontbijttafel toch iedere ochtend weer vol staat met hagelslag, pindakaas, chocopasta en bruine boterhammen? Met deze recepten! Want hoewel er niets mis is met af een toe een sneetje brood, van een beetje variatie wordt iedereen blij!

Surinaamse bara’s

Benodigdheden

  • 300 gram patentbloem
  • 90 gram zwarte mungbonen, 24 uur geweekt
  • 10 gram bakpoeder
  • 50 gram tayerblad
  • 8,5 gram gist
  • 1 eetlepel geroosterde komijn
  • 3 knoflooktenen, fijngestampt
  • Surinaamse peper, fijngestampt
  • 0,5 theelepel masala
  • 0,75 theelepel zout
  • 0,5 theelepel kristalsuiker
  • 120 milliliter water, lauwwarm
  • 1000 milliliter zonnebloemolie

Zo maak je bara’s

  • Surinaamse bara's van ArunaSnijd het tayerblad, de knoflooktenen en een Surinaamse peper fijn.
  • Maal het tayerblad met het water verder fijn in een foodprocessor.
  • Doe de patentbloem en de bakpoeder bij elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg daar de mungbonen, gist, komijn, masala, suiker en zout, knoflook en de fijngemalen tayerbladeren aan toe en kneed dit tot een plakkerig deeg. 
  • Verdeel een klein scheutje zonnebloemolie over het deeg, dek het af met vershoudfolie en laat het 2,5 uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in kleine balletjes, zo groot als een ei. Leg het deeg op een beklede bakplaat.
  • Verwarm de olie tot 170 graden.
  • Druk de deegballetjes een beetje plat en steek een gat in het midden, zodat het deeg lijkt op een donut.
  • Frituur de bara’s in de hete zonnebloemolie en zet ze apart tot de opbouw van de ontbijttafel.

In de halve finale van seizoen 11 maakte Aruna een Surinaamse ontbijttafel.

De volledige Surinaamse ontbijttafel maken?

Hier lees je hoe!

Turkse gözleme

Benodigdheden

  • 375 gram patentbloem
  • 76 gram olijfolie
  • 185 gram water
  • 3 gram zout
  • 400 gram babyspinazie
  • 1 gele ui
  • Snufje zwarte peper
  • 100 gram Turkse witte kaas
  • 1 gram Turkse rode peper
  • 10 gram peterselie
  • 15 gram olijfolie

Zo maak je gözleme

  • Turkse gözleme van TimMeng de bloem, zout, olijfolie en het water tot een samenhangend deeg dat niet meer plakt.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 30 minuten rusten. 
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en bol deze op.
  • Snijd de spinazie grof en snijd de ui, rode peper en peterselie fijn.
  • Meng de gesneden groente met een beetje zout, peper en olijfolie in een kom goed door.
  • Verkruimel vervolgende de witte kaas boven de spinazie en meng dit goed door.
  • Rol de deegbolletjes uit in een rondje van 1 tot 2 millimeter dik.
  • Verdeel de spinazievulling over de helft van het deeg, vouw de randen naar elkaar toe en druk deze goed aan.
  • Bak de broodjes gaar in een gietijzeren pan met een laagje olie. Bak de broodjes ongeveer 3 tot 5 minuten per kant.
  • Bestrijk de broodjes na het bakken met olijfolie en leg ze onder een theedoek.

In de halve finale van seizoen 11 maakte Tim een Turkse ontbijttafel.

Een volledige Turkse ontbijttafel maken?

Hier lees je hoe!

Gentse mastellen

Benodigdheden

  • Scheutje zonnebloemolie
  • 135 gram volle melk, lauwwarm
  • 10 gram gedroogde gist
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 ei
  • 275 gram bloem
  • 20 gram kristalsuiker
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 5 gram zout
  • 0,5 ei, losgeklopt
  • 25 gram lichtbruine basterdsuiker

Zo maak je mastellen

  • Gentse mastellen van SusanKlop de melk en de gist in 1 minuut op middelhoge snelheid warm.
  • Doe hier het ei, de bloem, suiker, kaneel en het zout bij en kneed het tot een samenhangend deeg.
  • Voeg dan de helft van de boter toe en kneed dit in 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in porties van 50 gram en bol ze op.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten, als het deeg terugveert is het klaar.
  • Bestrijk de deegbolletjes met een losgeklopt ei en laat ze 15 minuten rusten.
  • Bak de mastellen gaar in 7 minuten.
  • Haal de mastellen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. 
  • Verwarm de overgebleven boter met de basterdsuiker in een steelpan.
  • Snijd de mastellen open, besmeer de onderkant van het broodje met het botermengsel en leg de bovenkant van het broodje er bovenop. 
  • Leg de mastellen tussen 2 stukken aluminiumfolie en strijk dit plat met een strijkijzer of druk het plat met een pan.

In de halve finale van seizoen 11 maakte Susan een Vlaamse ontbijttafel.

Een volledige Vlaamse ontbijttafel maken?

Hier lees je hoe!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.