E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tips voor het maken van je eigen pizzadeeg

Hmmm! Er gaat (bijna) niks boven de geur van versgebakken pizza's. En die kun je gewoon maken in je eigen (pizza)oven, met je eigen pizzadeeg. Zo doe je dat!

Pizzadeeg

We dromen even over lange tafels in een Italiaans landschap, met de zon op onze huid, de geur van basilicum én versgebakken pizza. Maar goed nieuws: daarvoor hoef je helemaal niet naar het zuiden te vertrekken. Dat pizzadeeg maken we gewoon in onze eigen keuken en bakken we af in onze eigen (pizza) oven. Een vakantiegevoel krijgen kan dus ook gewoon in Nederland, in je eigen achtertuin.

Pizzadeeg maken

Voor dit pizzadeeg gebruiken we een recept van Robèrt. Let op: het deeg moet wel een nachtje rusten in de koelkast. Maak het deeg dus al een dag eerder dan dat je er pizza’s van gaat bakken.

Dit heb je nodig:

  • 150 gram durumtarwe
  • 2 gram verse gist
  • 3 gram zout
  • 90 milliliter water
  • 7 milliliter olijfolie

Zo maak je het pizzadeeg:

  • Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg; je moet er een vliesje van kunnen trekken.
  • Bol het deeg op en laat het in een kom, afgedekt met plastic, overnachten in de koelkast.
  • De volgende dag zit er zoveel rust in het deeg, dat het mooi soepel en elastisch is geworden.
  • Haal het deeg ca. 2 uur voordat je het wil verwerken uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.

En dan het afbakken…

  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkblad.
  • Verdeel het in 2 gelijke stukken.
  • Rol het deeg uit tot pizzabodems.
  • Verdeel per pizza 100 gram saus over het deeg en beleg met topping naar keuze.
  • Bak de pizza’s 8-10 minuten in de oven, het iefst op een broodbaksteen.

Welke bloem gebruik je voor het pizzadeeg?

Je gebruikt hiervoor type 0 bloem. Type 00-bloem is voor pasta, de 0 voor pizza. En het beste is ook nog wat semola bij de hand te hebben, om je werkblad en eventueel de pizzaschep mee te bestuiven. Semola is afkomstig uit Sicilië. De Nederlandse vertaling is griesmeel, maar het is niet de griesmeel die we kennen van de pap. Deze Italiaanse hardere meelsoort is geler van kleur. Robèrt gebruikt in zijn recept durumtarwe, dat is vergelijkbaar met semola.

Heb je een pizzasteen nodig?

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer pizzaovens in tuinen. Heel handig én je pizza is in een paar minuten klaar. Toch heb je er niet per se een nodig om zelf heerlijke pizza’s te maken. Je kunt ze namelijk ook gewoon bakken in je eigen oven. Dit kan bijvoorbeeld door een pizzasteen in je oven te leggen en daarop te bakken. Heb je die niet? Zorg dan dat je je oven heel heet instelt en bak je pizza’s wat langer. De pizzasteen kun je ook kopen voor de barbecue.

Tips voor een lekkere pizza:

  • Smeer er niet teveel saus op en beleg hem ook niet te dik met toppings. De bodem van je pizza wordt vrij dun. Wanneer je hem te zwaar belegt kan het deeg niet goed garen en krijg je niet die heerlijke knapperige pizza.
  • Wanneer je je pizza in een pizza-oven of op een pizzasteen bakt hoeft het maar kort te bakken. Moeten je toppings nog garen?  Dan kun je ze beter van tevoren bakken of koken en dan gaar op de pizza leggen voor deze de oven ingaat. Courgette is daar bijvoorbeeld heel geschikt voor.
  • Als je de bodem uit gaat rollen moet je snel werken én je pizza snel de oven in krijgen. Het deeg krimpt namelijk snel. Leg dus je saus en toppings binnen handbereik zodat je helemaal klaar bent om te bakken.

Pizzarecepten:

Pizza ‘Bianca’ met roomkaas en asperges

BBQ Chicken Pizza

Pizza Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.