
Met een tomaat kun je leuke dingen doen! Misschien denk je zelf bij tomaten niet direct aan bakken. Dat snappen we ook wel, een fris en sappig tomaatje doet het natuurlijk heerlijk in een lekkere pasta bijvoorbeeld. Maar neem van ons aan, er zijn heerlijke verrassende smaakcombinaties te bedenken waardoor je heerlijk kunt bakken met tomaat. Probeer het zelf maar eens!
Tomaat-aardbeimarmelade
Na het maken van deze marmelade wil je niet meer anders. De verrassende smaakcombinaties brengen de aardbeien, frambozen en tomaten met elkaar naar een hoger level. En het is ook nog eens makkelijk om te maken!
Ingrediënten
- 200 gram verse aardbeien
- 100 gram verse frambozen
- 120 milliliter biologisch tomatensap
- 75 gram kristalsuiker
- 25 milliliter citroensap
- 2 blaadjes gelatine
- citroen verbena
Zo maak je het
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Pureer 2/3 van de aardbeien en frambozen.
- Meng de tomatensap met het citroensap.
- Verwarm een klein beetje sap om de suiker en de gelatine in op te lossen: 2 minuten koken en bij de rest voegen.
- Snijd de citroenverbena grof en voeg die toe.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Snijd de overige aardbeien in blokjes en bewaar ze tot gebruik.
- Schep voorzichtig wat marmelade in kuiltjes van de perzikmousse met wat blokjes aardbei. Zet de mousse terug in de vriezer.
Hartige taart met tomaten
Ga aan de slag met dit omgekeerde taartje (ook wel ‘tarte tatin’, of ‘upside down cake’ genoemd). Zo laten de tomaatjes zich van hun beste kant laat zien.
Zelf zongedroogde tomaten maken
In onderstaande recepten worden zongedroogde tomaten gebruikt. Die kun je ook makkelijk zelf maken, in de oven. Ook heerlijk door een salade!
- Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Doe er olijfolie en tijm overheen, zodat de tomaatjes allemaal goed bedekt zijn.
- Verdeel er een aantal stukjes knoflookteen overheen en zet in de oven op 120 graden.
- Bak af in zo’n 4 uur. Klaar? Stop het samen met olijfolie in een schone glazen pot.
Salades
Ook lekkere salades mogen niet ontbreken in dit smakenfeestje. Maak voor de zomer één van deze frisse salades. Zelfgemaakt stokbroodje erbij en genieten maar!
Watermeloen
Beide rood en beide lekker! Watermeloen en tomaat gaan heerlijk samen in deze salade met kappertjes, verse kruiden en zelfgemaakte croutons.
Gemarineerde aardbeien
Door aardbeien even te marineren in balsamico azijn, geef je ze een nog diepere smaak. De zomerkoninkjes komen zo qua smaak ook wat dichterbij die van de tomaat. Mix ze samen met wat gemende sla, mozzarella en pijnboompitjes. Hoe je dat doet, aardbeien marineren?
Tomaten rijpen
Zijn de tomaten die je in de supermarkt hebt gekocht nog niet helemaal rijp? Of heb je een eigen plantje in de tuin staan en willen ze maar niet rood worden? Er zijn een paar trucjes om ze sneller te laten rijpen. Lees er meer over in dit artikel van MAX Vandaag.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.