
Deeg laten rusten in de koelkast heeft verschillende redenen. Bij een koekjesdeeg heeft dat een andere reden dan bladerdeeg. Daarom zetten we de deegsoorten even voor je op een rijtje.
Koekjesdeeg
Koekjesdeeg moet altijd een uur rusten in de koelkast, zodat de boter harder wordt en de koekjes niet uitlopen in de oven.
Speculaas/gingerbread
In deze koekjes zitten veel specerijen en hoe langer je die laat intrekken, hoe lekkerder de koekjes worden. In dit geval laat je het deeg dus rusten voor de smaak.
Bladerdeeg
Wanneer je croissantjes bakt maak je tussen ieder laagje deeg en laagje boter. Als de boter smelt, mengt de boter zich tussen de deeglagen en krijg je niet zulke laagjes zoals de bedoeling is bij een croissant.
Korstdeeg
Korstdeeg dat je maakt voor een zandtaart of quiche is knapperig van structuur. Dat komt door de koude stukjes boter die hier doorheen gaan. Door het deeg te koelen blijven die koude boterkruimels in het deeg zitten. Dit zorgt voor een lekker en knapperig resultaat.
Brooddeeg
Ook in veel brooddeeg recepten lees je dat het deeg een nacht in de koelkast moet. In het geval van brooddeeg hoeft het niet in de koelkast, maar het is soms wel heel handig. Door je brooddeeg in de koelkast te zetten vertraag je het rijsproces. Dit is bijvoorbeeld fijn als je anders om 6 uur ’s ochtends of 3 uur ’s nachts je brood of pizza zou moeten bakken.
Zo kun je deeg het beste in de koelkast leggen
Deeg laten rusten in de koelkast kun je het beste doen door je deeg in te pakken met plasticfolie.
Bij welke baksels hoef je het deeg niet te koelen?
Een beslag voor een cake, muffins, brownies of taart kan gewoon direct de oven in.
Meteen beginnen? Met deze succes recepten kun je lekker aan de bak!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.