E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles wat je wilt weten over bladerdeeg

Bladerdeeg kun je gebruiken voor zoete en hartige baksels. Het is neutraal van smaak en als je het goed bakt heeft een heerlijke krokante smaak. Heel lekker!

Ongebakken bladerdeeg op een presenteerbord

Bladerdeeg kun je gebruiken voor heel veel verschillende baksels. En zelfs als je het simpelweg een beetje besprenkeld met suiker en kaneel is het al lekker. Hoe komt het aan zijn naam, hoe maak je het en waarom moet je gaatjes prikken in het deeg? We vertellen je het in dit artikel.

Waarom heet het bladerdeeg?

Het deeg bestaat uit verschillende laagjes deeg, met daartussen roomboter gevouwen. Doordat je steeds deeg en boter afwisselt, dit vouwt en uitrolt, krijg je veel verschillende laagjes. Wanneer je het gaat bakken begint het deeg te bladeren. Vandaar de naam.

Zelf bladerdeeg maken

Robèrt in de keuken van DoorbakkenVouwen, toeren, terugkoelen en herhalen. Het lijkt een hele klus om zelf bladerdeeg te maken. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, valt het reuze mee. Bovendien is het zelfgemaakt natuurlijk een stuk lekkerder dan de kant-en-klare variant uit de supermarkt. Tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan! Robèrt laat je in deze video zien hoe je het maakt.

Zelf bladerdeeg maken doe je zo!

Waarom moet je prikken in bladerdeeg?

Eigenlijk zijn er 2 redenen om gaatjes te prikken in je bladerdeeg. Wanneer je bladerdeeg als los gebakje gebruikt, zoals bij een tompouce of millefeuille, wil je dat het mooi, maar niet té veel bladert. “Dan wordt het heel wild gebakken”, legt Robèrt van Beckhoven uit. “Als je wil dat het wat meer bladert, prik dan ietsje minder. Maar als je helemaal niet prikt, dan blaast het alle kanten op.” Volgens hem ziet het er ook niet zo heel mooi uit. “Als het bladerdeeg wat lager is en wat donkerder bakt, dan is het aantrekkelijker.”

De tweede reden is van belang wanneer je bladerdeeg als basis gebruikt, zoals bij een hartige taart of quiche bijvoorbeeld. Het bladerdeeg kan door de natte vulling dan niet gaar worden. Door gaatjes te prikken en wat paneermeel op de bodem te strooien, lukt het garingsproces beter. Je kunt er ook voor kiezen om de bodem eerst blind te bakken.

blind bakkenWel of niet eerst blind bakken?

Wanneer je iets bakt met bladerdeeg en een vochtige vulling, dan is het slim om de bodem eerst blind te bakken. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit kunnen speciale blindbakbonen zijn, maar ook andere ingrediënten zoals ongekookte rijst. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel gaat rijzen. Zo blijft er voldoende ruimte over om hem daarna te vullen. Prik hiervoor dan wel eerst wat gaatjes in de bodem.

Meer over blind bakken

Blader- of croissantdeeg?

Het maken van croissantdeeg lijkt een beetje op bladerdeeg. Het verschil is alleen dat er in croissantdeeg gist wordt toegevoegd, waardoor het deeg gaat rijzen. Daarnaast vind je in bladerdeeg geen suiker en melk.

Zelf croissantdeeg maken

Bakken met bladerdeeg:

Vegetarische saucijzenbroodjes

appelflappen maken

Tomatentaartjes

Napoleon cake

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.