
Blind bakken zorgt voor een krokante en goudbruine taartbodem. Om dit te bewerkstelligen, bak je eerst de bodem van je taart af zonder vulling. In plaats daarvan gebruik je een steunvulling, zoals droge peulvruchten, rijst of speciale bakbonen. Hierdoor gaart de bodem gelijkmatig, kan het niet teveel rijzen en wordt het mooi krokant. Hier lees je alles over hoe je dat doet.
Bij welke baksels moet je de bodem eerst blind bakken?
Niet elk deeg heeft het nodig om eerst blind gebakken te worden. Bij welke soorten deeg het wél goed is om te doen:
- Bladerdeeg
- Quichedeeg
- Zanddeeg
Bladerdeeg
Wanneer je een taart maakt van bladerdeeg, kun je het beste de bodem eerst blind bakken. Doe je dit niet, dan wordt de bodem zompig, niet altijd gaar en blijft hij bleek. Deze methode zorgt er verder voor dat het bladerdeeg niet te veel kan rijzen, zodat je de bodem ook nog kunt vullen.
Quichedeeg
Ook een kruimeldeeg zoals je gebruikt in een quiche kun je het beste eerst blind bakken. Door de natte vulling van eieren en room die erin gaat, blijft de bodem anders te nat. Dit zorgt ervoor dat je quiche niet goed gaart en uiteindelijk dus niet lekker is.
Zanddeeg
Zanddeeg gebruik je veel voor taartdeeg of tartelettes. Vaak moet de bodem hierbij (veel) langer in de oven dan de vulling. Daarom bak je deze eerst blind. Maak je tartelettes? Dan bak je de bodem volledig af en laat je hem eerst afkoelen voor je er een vulling op doet. Ook bij een citroen meringue taart bak je de bodem volledig blind af. De vulling hoeft niet gegaard te worden in de oven.
Alles wat je wil weten over zanddeeg
En hoe zit dat met appeltaart?
Een appeltaart hoef je dan weer niet eerst blind te bakken. Hoewel de vulling van appels wel wat vochtig kan zijn, is het niet nat genoeg om een slappe bodem van te krijgen. Om dit tegen te gaan kun je altijd wat paneermeel op de bodem strooien. Dit vangt het ergste vocht op. Daarnaast moet de vulling even lang garen als de bodem. Daarom kan een klassieke appeltaart dus gewoon, hup, in één keer in de oven.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.