E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Wat is geklaarde boter?

Geklaarde boter, zo'n begrip dat je regelmatig in recepten voorbij ziet komen. Wat is het verschil met gewone boter? En hoe maak je het?

Geklaarde boter

Wat is geklaarde boter?

Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten die je terugvindt in boter van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.

Maar waarom is het eigenlijk handig om deze boter te gebruiken? Allereerst kan het op hoge temperatuur verhit worden, zonder dat het snel aanbrandt of bruin wordt. Handig wanneer je bijvoorbeeld pannenkoeken of crêpes wilt bakken in boter. Daarnaast kun je het langer bewaren dan roomboter.

Geklaarde boter zelf maken

Maar dan: hoe maak je het? Dat is gelukkig best wel makkelijk. Verhit langzaam de roomboter (in stukjes) zonder dat het bruin wordt. Bijvoorbeeld au bain-marie of in een kleine pan. Het schuim en de witte deeltjes heb je niet nodig, die kun je eraf scheppen met een schuimspaan. De overgebleven boter kun je in een glazen (weck)pot overgieten. Wanneer het geheel weer harder wordt heb je geklaarde boter.

Ghee boter

Misschien heb je deze variant al langs zien komen. Ghee boter is afkomstig uit India en heeft doordat het langer verhit wordt een nootachtige geur en nog vollere smaak. Het is een boter zonder melkeiwitten en melksuikers.

Meer lezen over geklaarde boter en wat je ermee kunt? Je leest het op MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.