E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

3x wentelteefjes (met vegan variant)

Wentelteefjes worden ook wel verloren brood genoemd. Dat komt van het Franse pain perdu. Brood dat je normaal niet meer zou gebruiken en verloren zou gaan, eet je met deze recepten als heerlijke lekkernij.

Wentelteefjes

Dé manier om je oude brood niet weg te gooien: wentelteefjes maken. De basis bestaat uit brood, eieren en melk. Je kunt daarnaast heel veel ingrediënten toevoegen. Koffie bijvoorbeeld, of appel.

Waarom gebruiken we oud brood voor wentelteefjes?

Naast dat het natuurlijk een duurzame manier is om oud brood niet weg te gooien, is oud brood ook nog eens goed geschikt voor french toast (de Engelse naam voor wentelteefjes). Het valt namelijk minder snel uit elkaar in de pan.

1. Koffie wentelteefjes

Waarom zou je een kop koffie en brood eten als je het ook kunt combineren? Deze wentelteefjes maak je door koffie te mengen met melk en eieren. Heerlijk!

Dit heb je nodig

  • 4 plakken brood
  • 4 eieren
  • 250 milliliter (plantaardige) melk
  • Espresso (zo sterk als je zelf lekker vindt)
  • 2 eetlepels suiker
  • Olie of roomboter

Zo maak je het 

  • Zet een kop zwarte koffie of espresso en klop het samen met de melk en de suiker in een maatbeker.
  • Doe de eieren en het koffiemengsel in een ovenschaal en klop met een garde door elkaar.
  • Halveer de plakken brood. Leeg de sneetjes brood in de ovenschaal en laat het een eventjes liggen (keer het halverwege om). Zorg dat de broodjes niet doorweekt zijn.
  • Doe een beetje olie of roomboter in een pan en leg de broodjes erin. Even omdraaien en lekker knapperig laten worden.
  • Klaar? Leg ze op een bordje en strooi er eventueel iets kaneelsuiker overheen, of eet het met een dot slagroom.

2. Vegan wentelteefjes

Eieren in een vegan recept, dat werkt natuurlijk niet. Gelukkig zijn er alternatieven om tóch wentelteefjes te kunnen maken.

Dit heb je nodig

  • 4 sneetjes brood
  • 200 milliliter plantaardige melk, zoals haver- of amandelmelk
  • 2 eetlepels meel
  • Snufje kaneel (naar smaak)
  • 1 eetlepel suiker of agavesiroop
  • 1 eetlepel vanille extract of vanille stokje

Zo maak je het

  • Meng de ingrediënten door elkaar in een ovenschaal.
  • Leg het brood erin en draai het een keer om.
  • Doe een beetje boter of olie in de pan en laat de broodjes lekker knapperig worden.
  • Maak af met vers fruit of diepvriesfruit: blauwe bessen, frambozen of aardbeien.

3. Wentelteefjes van Robèrt Wentelteefjes

Oud (krenten)brood weggooien? Niet doen! Je kunt er deze wentelteefjes van Robèrt van maken. Heerlijk in combinatie met appel, rozijnen en vanillevla.

Bekijk recept 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.