E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Betaalbaar bakken: zo doe je dat

5 tips om tóch te kunnen blijven bakken, ondanks de stijgende kosten. Zo kun je betaalbaar bakken.

Bakken

Een zelfgemaakte brownie, chocolate chip cookie of een zelfgebakken brood. Wie houdt er niet van? Maar aangezien alles duurder wordt, geven we tips hoe je kunt besparen op het bakken van lekkere dingen, zonder dat de smaak verloren gaat.

1. Maak het zelf in plaats van kant-en-klaar te kopen

Sommige producten die in recepten nodig zijn, zijn aan de prijzige kant. Het kan daarom lonen om ze zelf te maken. Denk aan een notenpasta, amandelmeel, vanillesuiker of vanille extract. Zo kunnen gebruikte vanillepeulen in een pot suiker gestopt worden, die geven namelijk nog smaak af. Als je nog wodka in huis hebt, kun je met deze peulen ook vanille-extract maken.

Bakken met vanille

2. Gebruik restjes en de voorraadkast

Wil je iets gaan bakken, maar weet je niet wat? Kijk dan vooral ook welke restjes je nog hebt liggen en wat er verder in de voorraadkast ligt. Het klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen vergeten dit. Denk maar aan het zoveelste pak pasta of rijst wat in de kast staat, wanneer je in de supermarkt niet meer weet of het er thuis nog is.

Bakken met restjes

3. Bak alleen hoeveel je nodig hebt (maar grote porties maken kan wel)

En ook deze tip klinkt als een open deur: bak alleen hoeveel je nodig hebt. Voor sommige baksels is dat wat lastiger, want een taart is niet zomaar kleiner te maken. Maar kies dan een alternatief om te maken. Chocolate chip cookies (of andere soorten koeken) zijn makkelijk in een grote hoeveelheid te maken, maar het deeg ervan kun je in kleinere porties invriezen. Zo kun je per keer dat je een koek wilt, een hoeveelheid uit de vriezer halen en afbakken in de oven. Dan hoeft er niks weggegooid te worden en hoef je jezelf ook niet te overeten. Ook andere soorten beslag kunnen ingevroren worden. Zolang het goed verpakt zit in bijvoorbeeld vershoudfolie of hersluitbare zakjes kan het op een moment naar keuze afgebakken worden.

4. Bakken met weinig ingrediënten

Sommige recepten hebben een heleboel verschillende ingrediënten nodig. Het resultaat mag dan lekker zijn, maar je hebt wel een hoop producten in huis, die je later misschien niet meer gebruikt. Recepten met weinig ingrediënten zijn vaak net zo lekker. Voor wie een keer budgetproof bakken, zijn verschillende gerechten te vinden.

Bakken met maar 4 ingrediënten

5. Bakken zonder oven

Als je minder energie wilt gebruiken tijdens het bakken, dan kun je natuurlijk ook aan de bak zonder oven. Want ook zonder oven kun je de lekkerste baksels op tafel zetten. Bijvoorbeeld een kwarktaart of pannenkoekentaart. We delen een aantal heerlijke recepten.

5 recepten

Dit is een artikel van MAX Vandaag. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.