E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo kun je eieren het beste bewaren

Eieren, ze zijn bijna niet weg te denken uit zoete en hartige baksels. Maar hoe bewaar je ze? Buiten de koelkast of toch erin? En hoe lang kun je bewaren? We geven het antwoord!

Eieren BW

Eieren zijn kwetsbaar en bederfelijk. Hoe kun je ze dan het beste bewaren, zodat ze zo lang mogelijk goed blijven? Moet dat binnen of buiten de koelkast gebeuren en waar moet je nog meer rekening mee houden?

Eieren wel of niet in de koelkast bewaren?

Wanneer je eieren koopt, staan die meestal buiten de koeling. Daardoor lijkt het misschien dat je ze thuis dus ook zo kunt bewaren. Voor de beste houdbaarheid kun je ze echter beter vrij koud bewaren. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd. Eieren kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, bij 4 graden celsius. De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer eieren vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.

Hoe lang kunnen eieren bewaard worden?

Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) van eieren maximaal 28 dagen na de legdatum. Eieren kunnen erna echter vaak nog wat langer gegeten worden. Tik je een ei open en zie je rode of bruine vlekjes in het eigeel of -wit? Dat is geen teken dat ze bedorven zijn, het is geheel onschuldig. Gekookte eieren kunnen 4 dagen tot maximaal 1 week bewaard worden in de koelkast. Zijn de eieren gepeld, bewaar ze dan in een schaal water in de koelkast.

Hoe kun je eieren het beste bewaren?

Je kunt de eieren het beste in het meegeleverde doosje bewaren. Dit voorkomt uitdroging en geurtjes worden minder snel overgenomen. Om ervoor te zorgen dat ze niet alsnog geuren overnemen, kun je ze het beste uit de buurt houden van sterk geurende etenswaren. Pak die etenswaren daarom zo nodig goed in, in bijvoorbeeld een luchtdicht af te sluiten bakje. Eieren blijven verder langer goed, wanneer je ze met de punt naar beneden bewaart. De luchtkamer die in de stompe kant zit, beschadigt dan namelijk niet.

Liever niet in de koelkastdeur

Ook al zit er soms een speciaal bakje voor eieren in de koelkastdeur verwerkt, is dit toch niet de beste plek in de koelkast. De reden is dat door het openen en sluiten van de deur grotere wisselingen qua temperatuur ontstaan, dan op andere plekken in de koelkast. En zoals we hierboven al beschrijven, wordt de houdbaarheid van eieren negatief beïnvloed door wisselende temperaturen.

Uitzondering

Weet je bij voorbaat al dat je de eieren snel zult gebruiken en heb je ze nodig voor de bereiding van een gerecht of baksel waarbij het ei op kamertemperatuur moet zijn? Dan kun je de eieren wel beter tot die tijd even buiten de koelkast bewaren.

Eieren met een twist

3 recepten

Dit is een artikel van MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.