E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je de lekkerste crunchy granola

Met dit ingrediënt maak je 'm extra lekker crunchy!

Zelfgemaakte crunchy granola op een bakplaat

Ben jij ook zo’n fan van zelfgemaakte granola? Wij wel! Je kunt er precies aan toevoegen wat je zelf wil, helemaal naar eigen smaak maken en het is nog eens goedkoper ook. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel suiker en andere zoet- en vetstoffen je toevoegt, dus het is ook nog eens gezonder.

Toch kan er één nadeel zitten aan het zelf maken van granola: de granen vallen na het bakken vaak uit elkaar. Daar hebben wij de perfecte oplossing voor!

Zo gezond is granola

De meeste granola uit de supermarkt bevat veel toegevoegde suikers, wat het minder geschikt maakt als gezond ontbijt. Een zelfgemaakte variant is een betere keuze, omdat het boordevol vezels, gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen zit. Je weet dan ook precies wat erin gaat. Granola zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, maar let wel een klein beetje op de portiegrootte als je je kommetje vult.

Voeg extra crunch toe aan je granola

Maar hoe zorg je er nou voor dat zelfgebakken granola lekker aan elkaar blijft plakken? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om extra stroop of karamel toe te voegen, dan krijg je vanzelf een plakkerig effect. Je schiet dan wel een beetje je doel voorbij als je gezonde granola wil maken. Plus, het kan even duren voordat je ontbijtgranen echt krokant gebakken zijn. Onze tip? Eiwitten! En dan geen proteïnepoeder, maar 2 eiwitten, die je hebt gescheiden van het eigeel. Klop die even kort en rustig op en roer ze door je gronalamengsel. Druk het mengsel vervolgens nog even goed aan op een bakplaat voordat je het afbakt. Voilà: crunchy granola!

Tijdens het bakken zorgen de eiwitten voor meer consistentie en bak je het mengsel af in een soort koek. Laat de afgebakken ‘koek’ even rusten en breek het af in hapklare brokken. Bewaar je zelfgemaakte ontbijtgranen in een luchtdichte pot en je hebt een heerlijk ontbijt voor ongeveer een week!

Zelf granola maken

Op zoek naar een lekker basisrecept voor zelfgemaakte granola? Gebruik dan dit basisrecept! Behalve havervlokken voegen wij verschillende soorten noten, pitten en zaden toe. Kies je favorieten en maak het precies zoals je het zelf lekker vindt. Bekijk het hele recept en ga zelf aan de bak:

Naar het recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.