E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je een aangebrande pan schoon

Je kent het wel, je bent melk aan het opwarmen, of je maakt karamel. Je let heel even niet op en je hebt een aangebrande pan. Met deze tips krijg je je pan makkelijk weer schoon.

Aangebrande pan

Boenen, boenen, boenen, maar niets lijkt te werken. Een aangebrande pan kan een hoop frustratie opleveren. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen én te genezen.

Voorkomen

Laag en langzaam

  • Verwarm melk of suiker voor karamel altijd op laag vuur en neem er de tijd voor. Zorg dat je erbij blijft.

Gebruik een pan met dikke bodem

  • Hierdoor wordt de hitte beter verdeeld en dat voorkomt een aangebrande pan.

Bij het opwarmen van melk

  • Blijf roeren met een houten lepel
  • Voeg een beetje suiker toe. Ja, echt waar. Suiker voorkomt schroeiplekken op de bodem van de pan.
  • Breng de melk nét niet aan de kook. Als de melk begint te bubbelen, ben je vaak al te laat.

Toch te laat. Wat nu?

Ergste resten verwijderen

Verwijder eerst met wat keukenpapier of een spatel de ergste resten in de aangebrande pan. Gebruik hier geen lepel of mes voor, want dat zorgt voor krassen of andere flinke beschadigingen. 

Verschillende pannen

Niet elk materiaal pan kan op dezelfde manier schoongemaakt worden. Zo kun je beter geen soda gebruiken voor een aluminium pan en zijn zuren niet geschikt voor een geëmailleerde pan. Dit omdat de emaille laag dan beschadigd raakt. Ook schurende middelen, zoals schuursponsjes of staalwol kun je beter niet gebruiken op gevoelige materialen.

Vaatwastablet

Wat voor pan je ook gebruikt, een vaatwastablet helpt altijd. Spoel de pan af en vul met koud water. Doe hier een vaatwastablet in en breng aan de kook.  Laat 10 minuten koken en spoel daarna weer af. Je pan is zo goed als nieuw!  

Azijn 

De laatste tip: schoonmaakazijn. Giet een laagje koud water en schoonmaakazijn in de aangekoekte pan en laat dit mengsel even inwerken. Maak de aangekoekte delen vervolgens los met een spatel of houten lepel en maak de pan verder schoon met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel. 

Meer schoonmaaktips voor in de keuken? Hier vind je meer schoonmaaktips voor bakgerei!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.