E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Je keuken schoonmaken doe je zo!

Als we iets aan het bakken zijn, dan kijken we vooral uit naar het moment dat we kunnen proeven. Want daar maak je immers iets lekkers voor, toch?! Maar er hoort ook nog een ander klusje bij: het opruimen en schoonmaken van de keuken. Met deze tips maak je de hulpmiddelen die je gebruikt hebt weer schoon.

Schoonmaken van de keuken en je bakgerei

Robèrt zegt niet voor niets altijd dat je met een schone werkbank moet werken. Dat geldt voor zowel tijdens als na het bakken. Zet tussendoor al een paar dingen opzij of was ze meteen af, als je ze niet meer gebruikt. En wanneer je baksel in de oven staat of in de koelkast opstijft, kun jij mooi de keuken onder handen nemen.

De keukenmachine schoonmakenEen vrouw staat bij de keukenmachine.

Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact, voordat je de keukenmachine schoon gaat maken. Is de buitenkant van het apparaat vies geworden? Neem dit dan af met een zachte, vochtige doek. De kom en de opzetstukken, zoals de kneedhaak, garde, bisschophaak of vlindergarde, kunnen meestal in de vaatwasser. Check dit bij het merk van jouw apparaat. Wanneer je geen vaatwasser hebt of het liever met de hand afwast, is heet water met wat zeep voldoende. Droog vervolgens goed af. Let op bij roestvrijstalen onderdelen, zoals bijvoorbeeld een draadgarde, die kun je beter met de hand afwassen.

Een handmixer schoonmakenHoe maak je een handmixer schoon?

Haal ook bij de handmixer eerst de stekker uit het stopcontact, voordat je hem schoonmaakt. De buitenkant kan met een vochtige doek afgenomen worden. Droog daarna met een schone doek. De meeste gardes en deeghaken kunnen in de vaatwasser, maar met de hand afwassen met een warm sopje kan natuurlijk ook.

Een staafmixer schoonmaken

Spoel jij de staafmixer na gebruik altijd af onder de kraan, met eventueel wat zeep? Het is goed om hem af en toe grondiger schoon te maken. Want er kunnen altijd bacteriën en vuil achterblijven in kleine hoekjes. Giet kokend water in een maatbeker (of gebruik heet water, als het apparaat niet tegen kokend water kan) en laat de staafmixer minstens 1 minuut hierin draaien. Stop het apparaat niet te diep in het water, daar kan het niet tegen. Droog daarna goed af.

Meer over het schoonmaken van de staafmixer, kun je lezen bij MAX Vandaag.

Houten en plastic plankenEen plastic en houten snijplank.

Heb je een plastic plank gebruikt tijdens het voorbereiden van het bakken? Die kun je in de vaatwasser zetten, maar meestal trekt deze na verloop van tijd krom. En wanneer er hardnekkige vlekken in zitten, is een papje met baking soda soms een uitkomst. Maak in gelijke delen een papje van baking soda, zout en water en verdeel het over de verkleuring. Boen het goed schoon met een afwasborstel of spons en spoel af. Was het daarna zoals je normaal zou doen.

Een houten plank kan niet in de vaatwasser, die zul je dus altijd met de hand moeten afwassen. Gewoon met water en zeep is voor tussendoor voldoende. Maar wanneer je jarenlang met een plank wilt doen, is het handig om eens in de zoveel tijd de plank wat beter te reinigen, bijvoorbeeld met een halve citroen. Wrijf hiermee over de plank. Dit verwijdert ook vieze luchtjes. Was daarna af zoals je normaal ook doet.

PollepelsHouten lepels schoonmaken.

Heb je met een houten pollepel geroerd? Deze kun je beter niet in de vaatwasser zetten. Door de warmte en daarna het snelle drogen kan het hout gaan splijten. Ook gaan verkleuringen er niet door weg. Spoel een pollepel daarom direct na gebruik af met water en afwasmiddel. Is de lepel erg verkleurd? Dan kun je hem onderdompelen in een pan met kokend water. Het vuil zal dan snel loslaten. Niet alle soorten hout kunnen hier tegen, dus wees er wel voorzichtig mee.

Een herbruikbare spuitzak schoonmakenEen herbruikbare spuitzak met mondjes.

Herbruikbare spuitzakken zijn er in verschillende materialen. Meestal zijn dit katoenen zakken, die kun je wassen op 40 graden. Spoel voor die tijd de zak eerst even uit onder de kraan. Kunststoffen spuitzakken kun je binnenstebuiten vouwen en afwassen met water en zeep. Droog goed af en laat goed drogen voordat je hem terugvouwt. De spuitmondjes kunnen meestal in de vaatwasser, maar deze kun je ook met water en zeep schoonmaken.

Keukenmessen

Keukenmessen kun je het beste met de hand afwassen. Het metaal van het mes kan in de vaatwasser beschadigen of verkleuren, door de hoge temperatuur. Ook kan het mes sneller bot worden. Heeft je mes een houten handvat? Dan kan dat gaan splijten door de warmte. Was ze daarom dus met de hand af. Gebruik water en zeep, eventueel met een zacht sponsje. Droog ze goed af, anders kunnen er roestvlekken ontstaan.

De oven schoonmaken

Komt je baksel uit de oven, maar is er iets misgegaan? Dan moet je ook de oven schoonmaken. Gelukkig zijn daar diverse manieren voor!

Zo maak je je oven makkelijk weer schoon

Bakvormen

Heb je je baksel in een bakvorm gemaakt? Dan zul je die ook even onder handen moeten nemen, voor hij terug de kast in kan. Zowel de metalen als siliconen vormen kunnen beter met de hand afgewassen worden.

Zo maak je bakvormen weer schoon

En als laatste: ruim de keuken weer op

Werken in een opgeruimde keuken is toch het fijnste. Dus zorg dat alles weer schoon is en berg het op. Haal de apparaten weer van het aanrecht en zet ze in de kastjes.

5 tips voor een opgeruimde keuken

Wil je weten welke bakspullen je nodig hebt als beginnende bakker? Die hebben we hier voor je op een rij gezet.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.