E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je een aangebrande pan schoon

Ga je aan de slag met karamel, dan is het oppassen voor een aangebrande pan! Met deze tips krijg je je pan makkelijk weer schoon.

Aangebrande pan

Boenen, boenen, boenen, maar niets lijkt te werken. Een aangebrande pan met karamel kan een hoop frustratie opleveren. Geen zorgen, met deze tip krijg je je pan weer schoon!

Meer leren over karamel?

Volg het karamelcollege van Robèrt

Verschillende pannen

Pannen zijn er in alle soorten en maten. Niet elk materiaal kan op dezelfde manier schoongemaakt worden. Zo kun je beter geen soda gebruiken voor een aluminium pan en zijn zuren niet geschikt voor een geëmailleerde pan. Dit omdat de emaillen laag dan beschadigd raakt. Ook schurende middelen, zoals schuursponsjes of staalwol kun je beter niet gebruiken op gevoelige materialen.

Ergste resten verwijderen

Verwijder eerst met wat keukenpapier of een spatel de ergste resten in de aangebrande pan. Gebruik hier geen lepel of mes voor, want dat zorgt voor krassen of andere flinke beschadigingen.

Weken

Wat bij alle soorten pannen goed werkt, is om de aangekoekte resten te laten weken. Laat kokend water goed inweken in de aangebrande pan. Soms is een uurtje voldoende, maar er kan ook wel een nacht overheen gaan, om de resten helemaal los te weken. Voeg een drupje afwasmiddel toe voor een nog beter resultaat! Maak vervolgens de pan helemaal schoon met een sopje.

Koken

Duurt het weken van de aangebrande pan te lang? Dan is er een snellere manier! Breng een laagje water aan de kook in de pan en voeg afwasmiddel toe. Een drupje is genoeg, door het koken kunnen er chemische stoffen in de lucht komen. Laat het een minuut of 10 zachtjes koken en verwijder de resten vervolgens met bijvoorbeeld een houten lepel.

Azijn

De laatste tip: Schoonmaakazijn. Giet een laagje koud water en schoonmaakazijn in de aangekoekte pan en laat dit mengsel even inwerken. Maak de aangekoekte delen vervolgens los met een spatel of houten lepel en maak de pan verder schoon met een sopje en een afwasborstel.

Hier vind je meer schoonmaaktips voor bakgerei!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.