
Flatbread is zo populair dat het regelmatig uitverkocht is. Het schap van platbroden in de supermarkt is meer dan eens leeg. Super irritant, maar ook niet zo gek. Het is van nature eiwitrijk en het bevat weinig calorieën. Flatbread is dus zeker niet ongezond, maar het kán voedzamer.
Wat zit er in flatbread?
Flatbread is een supersimpel brood om te maken. Je hebt eigenlijk maar 3 ingrediënten nodig. Je maakt het broodje met bloem, Griekse yoghurt en wat kruiden. En juist die Griekse yoghurt zorgt ervoor dat dit broodje zo rijk is aan proteïne. Je draait een stapel flatbreads zo in elkaar! Hier vind je het basisrecept:
Hoe gezond is flatbread als broodvervanger?
Flatbread wordt standaard gemaakt met witte bloem. Daarin zitten minder vezels en mineralen dan in bijvoorbeeld volkorenmeel. Ook mist flatbread het belangrijke mineraal jodium. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. Die zijn nodig voor een goed verloop van de stofwisseling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Jodium wordt toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout waarmee broden worden gebakken. In Nederland is brood een belangrijke bron voor jodium. Om deze redenen wordt het afgeraden om elke dag flatbread te eten in plaats van volkoren brood. Toch kun je ervoor zorgen dat je proteïne-broodjes voedzamer worden.
Flatbread voedzamer maken
Hoe maak je flatbread voedzamer? Het antwoord zit ‘m vooral in de bloem. Witte- of patentbloem wordt zo vaak gezeefd dat bijna alle vezels en voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Dat maakt het heel erg fijn voor mooie cakes en biscuits, maar het is niet zo voedzaam.
Je kunt de bloem 1 op 1 vervangen voor een volkoren variant, zoals havermeel, speltmeel of gewoon volkoren tarwemeel. Hier zitten meer vezels in, goed voor de spijsvertering. Het zorgt ervoor dat je langer vol zit en geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je flatbread er wat steviger uitkomt. Voor meer luchtigheid kun je wat bakingsoda toevoegen. Verder kun je keukenzout met jodium toevoegen, let wel op de hoeveelheid zout. Veel zout maakt je broodje juist ongezonder. Voor nog meer vezels en gezonde vetten kun je ook wat lijnzaad, sesamzaad of zonnebloempitten door het deeg mengen.
Recept voor voedzamer flatbread
Dit heb je nodig (voor 4–6 kleine flatbreads)
- 200 gram volkorenmeel
- 1 theelepel baking soda
- 0,5 theelepel keukenzout
- 150 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels zonnebloempitten
- Optioneel: 1-2 eetlepels water als het deeg te droog is
Zo maak je het
- Voeg alle droge ingrediënten samen en meng goed.
- Voeg de Griekse yoghurt toe.
- Meng met je handen tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Is het deeg te droog? Voeg dan 1-2 eetlepels water toe.
- Kneed het deeg tot het soepel, maar stevig is.
- Laat het deeg 10 minuten rusten onder een doek.
- Rol het deeg uit en verdeel het in 4-6 bolletjes.
- Rol de bolletjes uit op een met meel bestoven oppervlak.
- Verhit een koekenpan (zonder olie).
- Bak elke flatbread 1–2 minuten per kant tot er bruine plekjes verschijnen en het brood licht opbolt.
7 x zelf platbrood bakken
Platbroden heb je in alle soorten en maten. Want flatbread is niet het enige lekkere platbrood. Toe aan een beetje afwisseling? We hebben 7 lekkere soorten voor je op een rij gezet.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.