E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je zelf gemakkelijk een iced shaken espresso (+ meer tips voor ijskoffie)

Als het zonnetje schijnt, krijgen wij direct zin in een lekkere ijskoffie. Want zo'n verkoelend drankje met cafeïne is heerlijk op een warme dag! De iced shaken espresso is in Amerika al mateloos populair en verschijnt ook steeds vaker in Nederland op de kaart. Zo maak je ‘m zelf.

iced-shaken-espresso-shutterstock_2334328689-950x550

Je moet wel eventjes aan het werk voor deze ijskoffie. Je maakt ‘m met een cocktailshaker. Even goed schudden dus! Maar dan krijg je wel de lekkerste smaak.

Zo maak je een iced shaken espresso

Ingrediënten, voor 1 glas

  • 1 espresso
  • 1 tot 2 schepjes basterdsuiker (hoe meer, hoe zoeter)
  • Een scheutje van je favoriete siroop (naar smaak)
  • 4 tot 6 ijsblokjes
  • (Plantaardige) melk naar keuze

Extra nodig

  • Cocktailshaker
  • Groot glas met rietje

Bereiding iced shaken espresso

Doe de basterdsuiker in de cocktailshaker. Zet de espresso hier overheen. Voeg naar smaak een siroop toe. Doe de ijsblokjes erbij. Zet de deksel van de cocktailshaker er goed op en schudden maar! Schud net zolang totdat de shaker te koud wordt om vast te houden.

De espresso krijgt nu een grote schuimlaag, door het schudden en de ijsblokjes. Pak je leuke glas erbij en schenk de koude drank hier nu in. Giet álles in je glas, dus ook de ijsblokjes. Doordat de shaker erg koud is geworden, kan het lastig zijn om hem los te krijgen. Vaak helpt het om er even met je vuist tegenaan te tikken of een beetje te wrikken. Maak af met je melk naar keuze. Een scheutje is vaak voldoende, maar wanneer je je ijskoffie romiger wil maken, kun je meer toevoegen. En genieten maar!

Met deze verhoudingen kun je een klein tot normaal glas vullen. Wil je een grotere hoeveelheid voor 1 persoon? Zet dan 2 espresso’s en doe er eventueel een extra schepje basterdsuiker in.

Koud en romig

Wil je je ijskoffie extra koud en romig maken? Vervang de melk door een bolletje vanille-ijs.

Extra tip: maak koffie ijsblokjes

Een goede ijskoffie heeft die heerlijke koffiesmaak. IJsblokjes kunnen je koffie waterig maken. Daar is gelukkig een oplossing voor: maak vooraf koffie ijsblokjes! Zet koffie en verdeel dit over de vorm. Laat goed koud worden in de vriezer. Want in een ijsblokjesvorm kan je meer maken dan alleen gewone ijsblokjes.

Lees op de website van MAX Vandaag waar je nog meer ijsblokjes van kunt maken.

Andere ijskoffie varianten

Ben je meer van een frappuccino, een affogato, dalgona koffie of een slush koffie? Die recepten vind je hier.

Dit zijn 4 lekkere variaties

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.