E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je zelf maïzenakoekjes

Maïzenakoekjes? Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar kan prima! Je vervangt simpelweg je bloem voor maïzena. Klaar in een handomdraai!

Surinaamse koekjes

Waar komen maïzenakoekjes vandaan?

Oorspronkelijk komen maïzenakoekjes uit Suriname. Daar worden ze ook wel gommakoekjes genoemd. De koekjes hebben door de maïzena een beetje een andere structuur dan wanneer je bakt met meel en zijn daardoor veel zachter. Even in de koffie dippen zit er dus niet in: dan zakt alles naar de bodem.

Wat is maïzena?

Je kent maïzena misschien wel van het maken van sausjes of soep. Het is zetmeel dat gemaakt wordt van maïs. Vaak wordt het gebruikt als bindmiddel. In combinatie met water zet het namelijk uit en het bindt wanneer het wordt verwarmd. Maar je kunt het dus ook gebruiken om mee te bakken.

Maïzenakoekjes maken

Dit heb je nodig (voor ongeveer 40 koekjes)

  • 250 gram maïzena
  • 1 Ei
  • 125 gram boter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 24 gram vanillesuiker (4 zakjes)
  • Versiering (bijvoorbeeld sprinkels)

Zo maak je maïzenakoekjes:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de maïzena, in een mengkom.
  • Mix alles goed door elkaar en voeg geleidelijk de maïzena toe aan het beslag.
  • Maak bolletjes van het beslag en druk ze een beetje plat.
  • Je kunt er nog voor kiezen om de koekjes te bestrooien met leuke sprinkels, voor ze de oven in gaan.
  • Bak ze af in ongeveer 15 minuten en dan smullen maar!

Andere smakelijke koekjes:

Algerijnse bloemkoekjes

Petite crème bitterkoekjes van Robèrt

Notenkoekjes met ganache en karamel

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.