Terug

Abraham van gevulde speculaas

Maartje

Recept van
Maartje

Moeilijk
(3) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 600 gram patentbloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • mespuntje zout
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 350 gram ongezouten boter
  • 60 milliliter volle melk

Frangipane

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram amandelmeel
  • 2 eiwitten
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram eieren

De Abraham

  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram walnoten

Marsepein

  • 440 gram amandelmeel
  • 600 gram poedersuiker (plus extra om te bestuiven)
  • 70 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 1 theelepel oranjebloesemwater

Royal icing

  • 70 gram gepasteuriseerd eiwit
  • citroensap
  • 550 gram poedersuiker

Chocoladegarnering

  • 300 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Leg een Abrahamvorm klaar of knip er een uit bakpapier.

Deeg

  • Zeef bloem boven een mengkom.
  • Voeg bakpoeder, speculaaskruiden, zout en basterdsuiker toe en meng door elkaar.
  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en kneed met de hand door het droge mengsel.
  • Voeg – beetje bij beetje – melk toe en kneed tot een samenhangende bal. U kunt wat melk overhouden.
  • Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat rusten in de koelkast.

Frangipane

  • Mix suiker en amandelmeel goed samen in de keukenmachine.
  • Voeg 1 eiwit toe. De spijs moet smeuïg zijn en makkelijk in een bal te vormen. Is de spijs nog te stijf, voeg een halve tot een extra eiwit toe. Pas op dat de spijs niet te nat wordt. Schep over in een mengkom.
  • Klop boter luchtig in de keukenmachine of met een handmixer.
  • Weeg 500 gram van de amandelspijs af en voeg toe aan de boter. Mix tot het egaal van kleur is.
  • Voeg eieren toe en klop nog even door.
  • Vul een spuitzak met de frangipane.

De Abraham

  • Haal het deeg uit de koeling.
  • Rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 5 mm. dikte.
  • Druk met de Abrahamvorm twee poppen uit het deeg of snijd met een mesje twee keer de vorm uit het deeg. Leg een van de Abrahampoppen op de bakplaat.
  • Spuit de frangipane uit de spuitzak op het deeg. Houd ongeveer 0.5 centimeter ruimte vrij aan de zijkanten.
  • Hak de noten fijn in de keukenmachine en verdeel over de frangipane.
  • Leg de tweede Abrahampop over de vulling. Druk de zijkanten dicht.
  • Prik wat gaatjes in de bovenkant, zodat eventuele luchtbelletjes kunnen ontsnappen tijdens het bakken.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak zo’n 30 tot 35 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Marsepein

  • Mix amandelmeel en poedersuiker in de keukenmachine samen.
  • Voeg 35 tot 70 gram eiwitten toe, afhankelijk van de dikte van de marsepein. Deze moet soepel, maar niet te nat zijn.
  • Voeg oranjebloesemwater toe en kneed de marsepein soepel.
  • Bestuif de werkbank met wat poedersuiker. Rol de marsepein uit tot een dunne plak. Gebruik hiervoor een deegroller.
  • Bekleed de afgekoelde Abraham met marsepein.

Royal icing

  • Meng eiwit met een paar druppels citroensap tot een glad papje.
  • Voeg poedersuiker toe en klop tot de gladde icing.
  • Doe in een spuitzak met klein spuitmondje en versier de Abraham hiermee.

Chocoladegarnering

  • Smelt de chocolade au bain-marie en tempereer.
  • Doe in een spuitzak en maak de Abraham af met chocolade decoratie.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.