Terug

Abrikozenbroodjes, kruidenbroodjes en preibroodjes

Jolanda

Recept van
Jolanda

Brood
Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

De abrikozenbroodjes

  • 450 gram patentbloem
  • 67 gram kleinbroodpoeder
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 250 milliliter lauwwarme melk
  • 100 gram margarine
  • 15 gram verse gist
  • 1 ei
  • 2 theelepels amandelextract
  • 225 gram gedroogde abrikozen
  • 6 deciliter water
  • 175 gram suiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 losgeklopt ei

De kruidenbroodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 2 theelepels zout
  • 1 pakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • zwarte peper (gemalen)
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 250 milliliter lauw water
  • 1 eetlepel dille
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 ei

De preibroodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 1 pakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • zwarte peper (gemalen)
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 250 milliliter lauw water
  • 2 preien
  • 200 gram geraspte kaas
  • 1 ei

Bereidingswijze

De abrikozenbroodjes

  • Zeef de bloem, kleinbroodpoeder, suiker en zout in een kom.
  • Verwarm de melk en margarine tot lauwwarm en roer hier de gist door tot een glad papje ontstaat.
  • Voeg dit samen met het ei en amandel-extract bij de droge ingrediënten en kneed tot een glad deeg.
  • Doe het deeg in een ingevette schaal, dek af met plastic folie en laat het rijzen tot het tweemaal zo groot is geworden.
  • Vet twee bakplaten in.
  • Doe de abrikozen en water in een pannetje en kook afgedek 15 minuten op laag vuur tot de vruchten zacht zijn.
  • Pureer in een blender en klop suiker erdoor tot dit geheel is opgelost. Laat de abrikozenvulling afkoelen.
  • Keer het deeg om op een met bloem bestoven werkblad en kneed het licht door.
  • Verdeel het in tweeën.
  • Rol een van de stukken deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van circa 50 x 25 centimeter en smeer het in met gesmolten boter.
  • Spreid de helft van de vulling erover uit tot 1 centimeter van de kant en rol het deeg vanaf de lange kant op. Druk de kanten op elkaar.
  • Snijd de rol in kleine plakjes van zo’n 3 centimeter en leg deze op de ingevette bakplaat.
  • Doe hetzelfde met de tweede deegbal.
  • Dek de broodjes af en laat ze op kamertemperatuur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Kluts een ei en smeer de broodjes in met een dun laagje ei.
  • Bak de broodjes ongeveer 20 minuten in de warme oven.
  • Laaf afkoelen op een rooster.

De kruidenbroodjes

  • Vet een bakblik in.
  • Doe bloem, zout, gist, suiker, peper en olie in een kom.
  • Voeg het water toe en kneed alles zeker tien minuten tot een mooi elastisch deeg.
  • Hak de kruiden fijn en kneed ze door het deeg.
  • Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoud folie en laat op een warme plaats rijzen tot tweemaal het oorspronkelijke volume.
  • Stort het deeg vervolgens op een bestoven werkbank en sla het deeg terug.
  • Verdeel het deeg in kleine balletjes van 50-60 gram en bol ze op.
  • Leg ze in het bakblik en snijd de bovenkant met een scherp mes kruislings 1 centimeter diep in.
  • Laat de broodjes opnieuw op een warme plaats rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.
  • Kluts het ei met een eetlepel water en bestrijk de broodjes hiermee.
  • Bak de broodjes af in 25 minuten.

De preibroodjes

Ga als de kruidenbroodjes te werk. Vullen met de prei, kaas en peper.

  • Vet een bakblik in.
  • Doe bloem, zout, gist, suiker, peper en olie in een kom.
  • Voeg het water toe en kneed alles zeker tien minuten tot een mooi elastisch deeg.
  • Hak de prei fijn en kneed dit samen met de kaas door het deeg.
  • Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoud folie en laat op een warme plaats rijzen tot tweemaal het oorspronkelijke volume.
  • Stort het deeg vervolgens op een bestoven werkbank en sla het deeg terug.
  • Verdeel het deeg in kleine balletjes van 50-60 gram en bol ze op.
  • Leg ze in het bakblik en snijd de bovenkant met een scherp mes kruislings 1 centimeter diep in.
  • Laat de broodjes opnieuw op een warme plaats rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.
  • Kluts het ei met een eetlepel water en bestrijk de broodjes hiermee.
  • Bak de broodjes af in 25 minuten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.