Terug

Adventskalenderkrans

Niets gaat boven versgebakken brood! Deze rijk gevulde stol met koekjes smaakt niet alleen heel erg lekker, maar laat je huis ook verrukkelijk ruiken!

Liesbeth

Recept van
Liesbeth

Goed te doen
(1) reviews

Ingrediënten

Stolkrans

  • 500 gram patentbloem
  • 14 gram gist
  • 125 milliliter melk
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram boter (gesmolten)
  • 200 gram fijne suiker
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 1 citroen (rasp)
  • 175 gram rozijnen
  • 75 gram krenten
  • 50 gram amandelen
  • 25 gram gekonfijte sinaasappel
  • 25 gram gekonfijte citroen
  • 100 gram gedroogde abrikozenstukjes
  • 50 gram gedroogde kersen
  • 0.5 theelepel kardemom
  • 2 centiliter strohrum
  • snufje zout

Koekjes

  • 150 gram amandelmeel
  • 450 gram poedersuiker
  • 4 eieren
  • 500 gram amandelen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel kersenlikeur
  • snufje zout

Afwerken/decoratie

  • 400 gram poedersuiker
  • 4 eiwitten
  • 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Staafmixer
  • Aluminiumfolie
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Deegkrabber
  • Steekvormpjes
  • Kwast
  • Rasp
  • Spatel
  • 2 spuitzakken (groot + klein)
  • 2 spuitmondjes (groot + klein)
  • Steelpan
  • Vergiet
  • Cocktailprikker
  • Zeef
  • Kooktouw

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 120 graden.

Stolkrans

  • Week de krenten en de rozijnen in een bakje met rum.
  • Kneed in de keukenmachine 330 gram bloem, gist, melk, 75 gram suiker, citroen- en sinaasappelrasp en zout tot een geheel.
  • Voeg boter en kardemom toe en kneed 5 minuten tot een elastisch deeg. Als er bellen in het deeg verschijnen is de deeg goed.
  • Kneed de rozijnen, krenten, amandelen, gekonfijte citroen, gekonfijte sinaasappel, gedroogde abrikozen en gedroogde kersen voorzichtig door het deeg. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk fruit uit het deeg steekt, dit verbrand snel.
  • Vet een mengkom in met een beetje boter en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Rol het deeg uit tot een lange rol en vouw deze tot een krans.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de krans hierop. Laat de krans nogmaals 30 minuten rijzen.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal stolkrans uit de oven, bestrijk deze direct met de gesmolten boter en volg met 100 gram suiker.

Koekjes

  • Hak de amandelen fijn met de staafmixer.
  • Klop het eiwit in de keukenmachine tot stijve pieken en spatel de poedersuiker erdoor.
  • Houd een derde van de meringue apart als eiwitglazuur.
  • Spatel de gemalen amandelen, kaneel en kersenlikeur door de meringue.
  • Bestuif het aanrecht met amandelmeel en rol het deeg met een deegroller tot een plak van een halve centimeter dik.
  • Steek met de steekvormpjes 24 figuurtjes uit het deeg en bestrijk de helft met het eiwitglazuur en laat opdrogen.
  • Prik met een cocktailprikker gaatjes in de bovenkant van de overige figuurtjes zonder eiwitglazuur.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de koekjes met gaatjes hierover.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur naar 120 graden en bak de koekjes in 20-25 minuten gaar.
  • Herhaal de voorgaande stap met de geglazuurde koekjes.

Afwerken/decoratie

  • Klop eiwit en citroensap in een vetvrije kom luchtig en voeg beetje bij beetje poedersuiker toe. Blijf mixen tot er stijve pieken ontstaan.
  • Rijg de koekjes met gaatjes aan het kooktouw en plak deze vast aan de onderkant van het taartplateau.
  • Plaats de stolkrans op het plateau en plak de geglazuurde koekjes met de icing op de krans.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.