E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Al-Tijd

Deze kloktaart van Jeroen is een waar chocoladespektakel. Hij combineert een amandelbiscuit met cacao, chocolademousse, chocoladegelei en een mooie chocoladedecoratie voor de klok, wijzers en cijfers. De subtiele hint van advocaat haalt de chocoladesmaak omhoog en maakt het smaakpalet compleet.

Jeroen

Recept van
Jeroen

Taart
(5) reviews

Ingrediënten

Chocoladeklok

  • 200 gram pure chocolade

Amandelbiscuit

  • 15 gram roomboter
  • 2 eiwitten
  • 85 gram suiker
  • 80 gram amandelpoeder
  • 15 gram bloem
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 2 eieren
  • snuf zout

Chocolademousse

  • 75 gram water
  • 75 gram suiker
  • 150 gram pure chocolade
  • 450 gram slagroom
  • 5 eidooiers
  • 4 gelatine blaadjes
  • snuf zout

Chocolade gelei

  • 280 gram water
  • 360 gram suiker
  • 260 gram slagroom
  • 120 gram cacaopoeder
  • 6 gelatine blaadjes

Klok

  • 100 gram advocaat
  • 100 gram poedersuiker
  • 15 gram water
  • 0.25 theelepel goudpoeder
  • cacaopoeder

Opbouw

  • 200 gram advocaat

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Bakplaat
  • Bakring van ø 20 centimeter
  • Paletmes
  • Plamuurmes
  • Cellofaan plastic
  • Tandwiel sjabloon

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 215 graden.
  • Week de gelatine voor de mousse en de gelei in twee aparte bakjes met koud water.
  • Leg een cellofaan plastic klaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Knip uit een papiertje de vorm van een tandwiel.

Chocoladeklok

  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 45-50 graden.
  • Giet 2/3e op het werkblad en tableer tot de chocolade ongeveer 25-28 graden is.
  • Giet terug bij de rest van de chocolade en roer door.
  • Giet de chocolade uit op een vel cellofaan plastic.
  • Doe dit netjes en rustig zodat er een mooie cirkel ontstaat. Help indien nodig mee met het paletmes.
  • Laat uitharden.
  • Verwarm een cirkelvormige uitsteker/bakring van ongeveer ø 20 centimeter en steek een cirkel uit de chocolade.

Amandelbiscuit

  • Smelt de roomboter.
  • Klop de eiwitten met de helft van de suiker en de snuf zout luchtig.
  • Meng de overgebleven suiker, amandelmeel, cacaopoeder en bloem door elkaar.
  • Meng dit met de 2 eieren.
  • Spatel daarna het opgeklopte eiwit erdoor.
  • Strijk het beslag uit op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in 5 tot 10 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en steek met de bakring van ø 20 centimeter 2 cirkels uit.

Chocolademousse

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Klop de slagroom lobbig en zet terug in de koelkast.
  • Breng het water met de suiker aan de kook.
  • Klop de eidooiers met een snuf zout luchtig.
  • Giet de kokende suikermassa al kloppend bij de eidooiers.
  • Verwarm de gelatine met wat aanhangend water tot deze is gesmolten.
  • Giet het langzaam, al kloppend, bij de eidooiers.
  • Voeg een grote lepel slagroom toe aan de gesmolten chocolade en maak familie.
  • Voeg dit mengsel bij de rest van de slagroom.
  • Meng ook het eimengsel er doorheen.
  • Doe je mousse in een spuitzak met gladde spuitmond.

Chocolade gelei

  • Breng het water met de suiker, slagroom en cacaopoeder aan de kook.
  • Kook tot het is ingedikt.
  • Knijp de gelatine uit, voeg toe aan het mengsel en roer goed door.
  • Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Klok

  • Meng het water met de poedersuiker tot deze is opgelost.
  • Voeg de gouden kleurpoeder toe.
  • Maak van een bakpapiertje een cornetje en knip het puntje eraf.
  • Vul met het goudglazuur.
  • Pak de schijf/ring chocolade en teken hier een klok van Romeinse cijfers op met het goudglazuur.
  • Leg het tandwiel-sjabloon in het midden van de taart en bestrooi met wat cacaopoeder. Haal het papiertje weer weg.
  • Doe wat advocaat in een spuitzak en spuit bij elk cijfer een dopje advocaat.
  • Ook 1 dopje in het midden.
  • Teken vervolgens met het cornetje de wijzers op de klok.

Opbouw

  • Vet de ø 20 centimeter bakring in met olie.
  • Pak een plak biscuit en besmeer deze met een paar eetlepels advocaat.
  • Leg onder in de bakring.
  • Vul de ring tot halverwege met de chocolademousse.
  • Smeer de volgende plak biscuit in met een paar eetlepels advocaat en leg op de mousse.
  • Vul de ring verder met de mousse.
  • Zet in de vriezer.
  • Plaats de taart als hij goed is opgesteven op een taartrek met daaronder een opvangbak.
  • Giet de chocolade gelei over de taart.
  • Laat uitdruppelen en haal de hangende druppels weg.
  • Leg uiteindelijk de chocolade klok op de taart en serveren maar!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.