Terug

Bloeiend amandeltakje op een taart

Lekker fris, fleurig en bloemig. Dat omschrijft deze amandelcake met aardbeienjam en rozenwater het beste, vanbinnen én van buiten.

Zineb

Recept van
Zineb

Taart
Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 3 eieren
  • 165 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille-aroma
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 120 gram amandelmeel, gezeefd
  • 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • Citroenschil van 1 citroen
  • 2 eetlepels amaretto-siroop
  • 40 gram amandelschaafsel

Aardbei-rozenjam

  • 200 gram aardbeien
  • 200 gram geleisuiker
  • Citroenschil en sap van een halve citroen
  • 0,25 eetlepel rozenwater

Mascarponecrème

  • 200 gram slagroom
  • Vanille-aroma
  • 500 gram mascarpone
  • 60 gram poedersuiker

Marsepein

  • 250 gram blanke hele amandelen
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel ongezouten roomboter
  • Citroenrasp
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater

Suikersiroop

  • 125 gram water
  • 110 gram suiker
  • 30 gram amaretto-siroop

Royal icing

  • 300 gram poedersuiker
  • 45 milliliter water
  • 8 gram eiwitpoeder
  • Kleurstof in verschillende kleuren

Bereidingswijze

Amandelcake met aardbeienjam en rozenwater

Deze amandelcake is, naast aardbeienjam en rozenwater ook nog gevuld met met amandelsiroop en mascarpone crème. Een verfijnd taartje zowel in de binnen- als de buitenkant.

Bakbenodigdheden

  • 2 vierkante bakvormen van 20 bij 20 centimeter
  • Vierkante taartring van 20 bij 20 centimeter
  • Handmixer
  • Kwast 
  • Spuitmond bloemblaadje nummer 104
  • Staafmixer
  • Kwastjes
  • Kleurstof in diverse kleuren

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  • Bekleed 2 vierkante bakvormen van 20 centimeter met bakpapier. 

Cake

  • Doe de eieren, suiker en het vanillemerg in een mengkom en mix dit in ongeveer 10 minuten schuimig. 
  • Voeg het bakmeel, amandelmeel, de boter, citroenrasp en de amaretto-siroop toe en spatel het er voorzichtig door. 
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de 2 vierkante bakvormen. 
  • Strooi het amandelschaafsel over het beslag en zet de cakes in de oven voor 20-25 minuten. 
  • Laat de cakes volledig afkoelen in de vorm. 

Aardbeienjam

  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en spoel ze kort af. 
  • Doe dit niet te lang zodat de aardbeien niet te veel vocht opzuigen.
  • Doe de aardbeien samen met de suiker, citroenrasp en het citroensap in een pan. 
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het mengsel aan de kook. 
  • Schuim af zodra de eerste bellen verschijnen en laat het mengsel 5 minuten doorkoken en schuim weer af. 
  • Laat de jam op hoog vuur koken maar roer regelmatig. 
  • Laat de jam verder koken totdat de jam de juiste consistentie heeft. 
  • Voeg tenslotte het rozenwater aan toe en laat de jam afkoelen. 

Marsepein

  • Maal de blanke amandelen en de witte basterdsuiker in een keukenmachine fijn. 
  • Doe dit door de machine steeds te pulsen, zo voorkom je dat er te veel olie loskomt en het een te glad mengsel wordt.
  • Voeg de citroenrasp en de boter toe en kneed dit rustig met de hand. 
  • Vorm een bal van de marsepein en zet het in de koelkast zodat de smaken beter mengen.
  • Rol de bol marsepein uit, doe dit tussen twee vellen bakpapier als de marsepein te plakkerig is.
  • Maak een dunne plak van de marsepein en steek hier met de vierkante taartring een vierkant van 20 bij 20 centimeter uit. 
  • Laat tot gebruik in de koelkast liggen.  

Mascarponecrème

  • Doe de slagroom, vanille, het poedersuiker en de mascarpone in een kom. 
  • Mix eerst op een lage stand tot de mascarpone is opgenomen en zorg dat het mengsel klontvrij is.
  • Mix alles op een hoge stand tot het mengsel stijf is. 
  • Zet de mascarponecrème in de koelkast.

Suikersiroop

  • Doe alle ingrediënten in de pan en zet de pan het op het vuur. 
  • Laat het een aantal minuten inkoken tot er een wat vloeibaar siroop overblijft. 
  • Zet opzij en laat de siroop afkoelen.

Royal icing

  • Maak ondertussen de royal icing door alle ingrediënten samen te mixen. 
  • Voeg een paar druppels water toe als de icing te stevig is.
  • Mix de kleurstof door de icing.

Opbouw

  • Zet de eerste laag van de cake in de vierkante taartring
  • Smeer de siroop over de cakelaag met een kwast. 
  • Besmeer vervolgens de cake met de mascarponecrème.
  • Voeg daarna een laag jam toe en vervolgens weer een laag mascarponecrème. 
  • Smeer de tweede laag cake in met de siroop en leg deze op de eerste laag. 
  • Haal de taartring eraf en besmeer de bovenkant met mascarponecrème.
  • Versier de randen met de overgebleven mascarponecrème.
  • Zet de taart in de koeling zodat de crème wat opstijft. 
  • Haal de plak marsepein uit de koeling, leg deze op de taart en beschilder met de royal icing.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.