Terug

Een rokende taart

Deze amandelcake met perzik doet je misschien niet meteen denken aan een schilderij van Vincent van Gogh, maar hij maakte hem tijdens zijn studie. De taart heeft een spicy tintje, door de toevoeging van five-spice-poeder.

Ingrid

Recept van
Ingrid

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Tweekleurige amandelcake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • Snufje zout
  • 1 theelepel blauwe kleurstof
  • 1 vanillestokje
  • 1,5 theelepel Chinese five-spice-poeder

Perzikjam

  • 500 gram rijpe perziken zonder pit gewogen
  • 500 gram geleisuiker
  • 2 citroenen (sap en rasp)

Witte chocolade ganache

  • 400 gram witte chocolade
  • 200 gram slagroom

Garnering

  • 500 gram zwarte rolfondant
  • Pompje goudspray
  • Gele vloeibare kleurstof
  • Zwarte vloeibare kleurstof
  • Zilveren poederkleurstof

Bereidingswijze

Amandelcake met perzik en five-spice

Een angstaanjagende taart, volgens André. Maar wel echt kunstwerkje. De binnenkant is een amandelcake met perzikjam, five-spice-poeder en witte chocolade ganache.

Bakbenodigdheden

  • 3 bakblikken van 20 cm doorsnede
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakpapier
  • Bakspray
  • Spuitzak
  • Fondant-smoother
  • Plastic deegschraper
  • Klein paletmes
  • Diverse kleine penselen
  • Gouden spray

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven en onderwarmte.
  • Bespuit de drie bakblikken met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.

Beslag

  • Klop de boter en de suiker romig in de keukenmachine. 
  • Voeg één voor één de eieren toe, telkens als het vorige ei opgenomen is.
  • Voeg het merg van het vanillestokje en het zout toe. 
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel en roer dit erdoorheen. 
  • Voeg eenderde van het beslag toe aan de ene kom en tweederde aan de andere. 
  • Voeg het five-spice-poeder toe aan tweederde van het beslag en roer goed door.
  • Voeg de blauwe kleurstof toe aan eenderde van het beslag en roer goed door.
  • Doe in elke vorm evenveel five-spicebeslag.
  • Strijk uit over de vorm en schep nu een lepel blauw beslag in elke vorm. 
  • Draai met een vork het blauwe beslag in een vloeiende beweging door het five-spicebeslag tot er een golf patroon ontstaat. 
  • Zet de cakes in het midden van de oven en bak af in ongeveer 20 minuten.

Perzikjam

  • Was de perziken met schil en snijd het vruchtvlees rond de pit weg. 
  • Doe de perziken in een steelpan met de suiker, het sap en de rasp van 2 citroenen.
  • Zet de pan op het vuur en laat gedurende 15 minuten inkoken.
  • Giet het meeste vocht af en laat de jam afkoelen in de koelkast.

Witte chocolade ganache

  • Verwarm de room tot het kookpunt.
  • Breek de chocolade en doe in een metalen schaal.
  • Overgiet de chocolade met de hete room. 
  • Laat even smelten en roer goed door met een garde.
  • Zet weg en roer af en toe even door. 
  • Giet de ganache in een spuitzak en leg koel weg.

Opbouw

  • Kneed de fondant soepel en rol de fondant uit. 
  • Smeer de helft van de jam op de eerste taartlaag.
  • Leg de tweede taartlaag erop en besmeer met de resterende jam. 
  • Sluit af met de laatste taartlaag. 
  • Smeer de taart af met de ganache met behulp van de plastic deegschraper. 
  • Pak de uitgerolde lap fondant en leg deze over je afgesmeerde taart. 
  • Strijk de taart glad met de smoother. 
  • Begin bovenaan en werk naar de randen toe. 
  • Snijd het fondant strak af.
  • Beschilder het fondant met gouden eetbare verf of gebruik een stencil en goudspray.
  • Vul de details in met een kwastje en gebruik hiervoor een mengsel van gele vloeibare verf met een drupje zwart.
  • Gebruik de zilveren poederverf met een nat kwastje voor de tanden, de sigaret en de highlights.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.