Terug

Vincents zonnebloem

Denk je aan Vincent van Gogh, dan denk je vaak aan zonnebloemen. En dat is ook het onderwerp van deze fleurige taart. Een amandeltaart met een botercrème van likeur en sinaasappelcurd.

Erna

Recept van
Erna

Taart
Moeilijk
(6) reviews

Ingrediënten

Amandelspijs

  • 115 gram amandelmeel
  • 115 gram kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • Amandel-extract 
  • 0,25 eetlepel citroenrasp

Amandelcake

  • 115 gram van het zelfgemaakte amandelspijs
  • 100 gram kristalsuiker
  • 125 gram bloem
  • 30 gram maizena
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 6 grote eieren
  • 50 gram poedersuiker
  • 0,75 theelepel kardemom
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,125 theelepel amandel-extract
  • 0,25 theelepel zout
  • Snufje cream of tartar

Sinaasappel-botercrème

  • 370 milliliter melk
  • 37 gram suiker
  • 37 gram custard
  • 0,5 vanillestokje
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 112 gram witte basterdsuiker

Victoriabeslag

  • 125 gram amandelschaafsel
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 175 gram fijne suiker
  • 1 eiwit

Sinaasappelcurd

  • 6 eieren
  • 2 sinaasappels (rasp en sap)
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 175 gram kristalsuiker

Bereidingswijze

Amandeltaart met likeur en sinaasappel

Deze amandeltaart wordt gevuld met een botercrème met likeur en sinaasappelcurd. Stapel alles op en maak bovenop een zonnebloem voor een schilderachtig resultaat.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Rond bakblik met een diameter van 18 centimeter
  • Bakplaten
  • Bakpapier
  • Spuitzakjes
  • Platte spuitmondjes
  • Huishoudfolie

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Amandelspijs

  • Voeg alle ingrediënten toe aan de kom van de staande mixer en meng goed door elkaar met de menghaak.

Amandelspijs-cake

  • Doe de amandelspijs met de helft van de suiker in de staande mixer.
  • Zet de mixer op een lage stand en mix de amandelspijs voor ongeveer 10 minuten los met de menghaak.
  • Klop één voor één de eidooiers erdoor en klop het mengsel voor 1 minuut.
  • Voeg de kardemom, sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en blijf kloppen tot een romige massa ontstaat.
  • Klop de eiwitten met de cream of tartar en de rest van de suiker op matige snelheid tot zachte pieken in ongeveer 2 minuten.
  • Spatel een kwart van de opgeklopte eiwitten door het amandelbeslag om het beslag luchtig te maken.
  • Spatel daarna de rest van de eiwitten door het beslag.
  • Zeef de bloem, de maizena en het bakpoeder boven een andere kom en voeg dit in delen toe aan het mengsel tot uiteindelijk alles is opgenomen.
  • Doe het beslag in het bakblik en bestrooi het beslag met poedersuiker en bak dit in 17 minuten gaar.
  • Leg een vel bakpapier of een theedoek op het aanrecht en bestrooi met poedersuiker. 
  • Haal de cake uit de oven en draai deze om op het bakpapier of de theedoek.
  • Dek af met bakpapier en laat afkoelen.
  • Steek 3 taartringen met een diameter van 18 centimeter uit het deeg.
  • Zet de oven terug naar 160 graden.

Victoriabeslag

  • Doe het amandelschaafsel samen met de zonnebloempitten in een kom en voeg de fijne suiker en het eiwit toe.
  • Meng dit door elkaar zodat het schaafsel is bedekt met een laagje suiker.
  • Plaats het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het victoriabeslag in 15 tot 25 minuten gaar.
  • Schep het mengsel 1 tot 3 keer om voor een mooi gelijkmatig beslag.

 Sinaasappel-botercrème

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe de melk samen met het merg in een pan en voeg de vanillepeul toe.
  • Breng de melk langzaam aan de kook.
  • Meng het custardpoeder, de suiker met een beetje lauwe melk tot een papje.
  • Voeg het custardpapje toe aan de melk zodra de melk kookt
  • Kook het geheel voor 3 minuten zachtjes door.
  • Doe de banketbakkersroom op een bord, dek af met folie en laat tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Klop de boter samen met de basterdsuiker in 10 minuten tot een witte luchtige massa.
  • Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en klop dit tot een mooie luchtige crème.
  • Voeg een klein beetje sinaasappellikeur toe.

Sinaasappelcurd

  • Doe de eidooiers, suiker, sinaasappelrasp en het sinaasappelsap in een pan en roer dit door elkaar.
  • Zet de pan op een middelhoog vuur en kook al roerend voor 5 minuten.
  • Voeg de laatste minuut de boter toe tot deze is gesmolten
  • Haal de pan van het vuur, giet de curd in een hittebestendige kom en laat afkoelen.

Opbouw

  • Leg de amandelspijscake op een schaal.
  • Spuit een laagje botercrème op de rand van de amandelspijscake en herhaal dit bij alle drie de lagen.
  • Spuit op de onderste en middelste laag aan rand van botercrème zodat de sinaasappelcurd niet uit de taart loopt.
  • Doe de sinaasappelcurd op  de onderste laag en leg de middelste laag erbovenop.
  • Besmeer ook deze laag weer met de sinaasappelcurd en leg de bovenste laag erbovenop.
  • Smeer met een paletmes de taart met botercrème
  • Plak het victoriabeslag aan de buitenkant van de taart.
  • Spuit met de botercrème zonnebloemblaadjes van buiten naar binnen.
  • Laat het midden vrij voor het hart.
  • Gebruik voor het hart van de zonnebloem het victoriabeslag en bestrooi met cacaopoeder en groene dust.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.