Terug

Apentro(t)s

Deze taart lijkt zo echt dat je er bang van wordt. De buitenkant lijkt niet alleen op een echte tros bananen, ook als je deze taart doorsnijdt lijkt de cake op het binnenste van een banaan. Alleen smaakt hij nog lekkerder, als we Janny mogen geloven. Als je deze taart op tafel zet, mag je met recht Apentrots zijn.

Jeanette

Recept van
Jeanette

Moeilijk
(13) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 6 eieren
  • 30 gram maïzena
  • 30 gram custard
  • 180 gram bloem
  • 170 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1.5 rijpe bananen

Gezouten karamel met pecan

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 60 gram boter
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker
  • maldon zeezout
  • 50 gram pecannoten

Zwitserse room

  • 250 milliliter volle melk
  • 0.5 vanillestokje
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram custard poeder
  • 145 gram slagroom
  • 2.5 blaadjes gelatine

Botercrème

  • 180 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 15 gram custardpoeder
  • 0.5 vanillestokje
  • 15 gram fijne kristalsuiker
  • 150 milliliter volle melk
  • 60 gram witte basterdsuiker

Marsepein

  • 500 gram marsepein
  • gele kleurstof
  • bruine voedselkleurstof
  • poedersuiker om uit te rollen

Bananen

  • 2 rijpe bananen
  • 1 citroen
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Diepe bakplaat
  • Keukenmachine met toebehoren
  • paletmes
  • glaceermes
  • Banaan sjabloon
  • spuitzakken
  • Rond spuitmondje ø 0,5 centimeter
  • Kwastje
  • hakmolen
  • Deegroller

Voorbereiding

  • Knip van papier of karton een banaan-omtrek die je straks gebruikt als sjabloon.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed een diepe bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water.

Biscuit

  • Zeef de bloem, custard, maïzena en zout.
  • Splits de eieren.
  • Klop het eiwit met de suiker tot stevige pieken.
  • Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe, terwijl de keukenmachine op lage stand draait.
  • Voeg de geprakte banaan toe.
  • Spatel het bloemmengsel door het eimengsel tot een mooi gelijkmatig beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakplaat en bak in circa 10-15 minuten gaar.
  • Controleer de gaarheid met een satéprikker.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Gezouten karamel met pecan

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Leg de pecannoten op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Rooster de noten in 8-10 minuten.
  • Laat afkoelen en hak tot kleine stukjes.
  • Smelt de boter en voeg de bruine basterdsuiker toe als boter gesmolten is.
  • Roer goed door.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe.
  • Roer met een garde totdat de kleur egaal wordt.
  • Blijf roeren tot het mengsel kookt en dikker wordt.
  • Blijf constant roeren totdat je de juiste dikte bereikt hebt.
  • Voeg naar smaak zeezout toe.
  • Voeg gehakte pecannoten toe.
  • Laat afkoelen en doe in een spuitzak.

Zwitserse room

  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng het vanillemerg met 25 gram suiker en 225 milliliter melk aan de kook.
  • Roer de overige melk met de custardpoeder tot een papje.
  • Giet een beetje kokende melk op het custardpapje en roer goed door.
  • Giet het papje terug bij de melk en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat 1-2 min zachtjes doorkoken tot het is ingedikt.
  • Giet de room in een platte schaal en dek af met folie.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de slagroom met de overige suiker op.
  • Smelt de gelatine met aanhangend vocht tot een vloeibaar geheel.
  • Klop banketbakkersroom los.
  • Roer de vloeibare gelatine erdoor.
  • Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
  • Doe de room in een spuitzak met ronde spuitmond.

Botercrème

  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Meng de custardpoeder met een scheutje melk tot een papje.
  • Breng de overige melk met het vanillemerg, -stokje en 15 gram suiker aan de kook.
  • Schenk een beetje warme melk bij het custardpapje en roer goed door.
  • Giet het papje bij de warme melk en breng aan de kook.
  • Laat zachtjes doorkoken tot een dik mengsel.
  • Giet op een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen tot handwarmte.
  • Draai de basterdsuiker met de boter tot een bleke massa.
  • Voeg de room toe en draai alles tot een gladde crème.
  • Doe in een spuitzak voor gebruik.

Marsepein

  • Kneed een paar kleine druppeltjes kleurstof door de marsepein.
  • Blijf kleurstof toevoegen tot je de marsepein banaankleurig is.

Bananen

  • Snijd de bananen in dunne plakjes.
  • Besprenkel ze met een beetje citroensap.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Opbouw

  • Snijd met behulp van de banaan-sjabloon 10 bananen uit het biscuit.
  • Snijd ze aan de randen een beetje bij.
  • Maak 5 paartjes van 2 biscuits die goed op elkaar passen.
  • Spuit op de biscuits een dun randje botercrème op de randen.
  • Vul het midden van 5 biscuits met een laagje pecan-karamel.
  • Vul de andere 5 biscuits met een laagje Zwitserse room.
  • Leg schijfjes banaan op de Zwitserse room.
  • Stapel nu de biscuit-paartjes op elkaar.
  • Strijk de bananen rondom af met botercrème.
  • Maak randen met een glaceermesje.
  • Laat opstijven in de vriezer.
  • Rol de marsepein dun uit met de poedersuiker.
  • Bekleed iedere banaan met marsepein en vorm deze tot een mooie banaanvorm met steeltje.
  • Kleur de bananen een beetje bij met bruin kleurpoeder.
  • Leg 3 bananen onderop en stapel er 2 bovenop als een trosje bananen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.