Terug

Apfelstrüdel met Gurktaler likeur en hazelnoten

Jolanda

Recept van
Jolanda

Expert
(1) reviews

Ingrediënten

Strüdeldeeg

  • 150 milliliter melk
  • 250 gram patentbloem
  • 1 ei
  • zonnebloemolie
  • 0.5 eetlepel gurktaler

Appelvulling

  • 50 gram rozijnen
  • 40 milliliter gurktaler
  • 40 milliliter bruine rum
  • 1000 gram appels (bij voorkeur Goudrenet)
  • 1 citroen
  • 100 gram suiker
  • 0.5 theelepel kaneel (gemalen)
  • 50 gram hazelnoten

Samenstellen

  • 50 gram boter (gesmolten)
  • 60 gram paneermeel
  • poedersuiker

Vanillesaus

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter slagroom
  • 6 eigelen
  • 80 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Strüdeldeeg

  • Doe de melk in een pannetje en verwarm tot lauwarm.
  • Doe patentbloem, ei, 2 eetlepels zonnebloem olie, 1⁄2 eetlepel Gurktaler en een mespuntje zout in een beslagkom of keukenmachine.
  • Schenk de warme melk er bij en kneed tot een soepel deeg.
  • Bestrijk een diep bord of schaal met olie en leg het deeg er in. Bestrijk ook het deeg met wat olie en laat afgedekt 30 minuten rusten.

Appelvulling

  • Zet rozijnen in een pannetje op met gurktaler en rum.
  • Warm op en laat in een glazen schaaltje afkoelen.
  • Schil de appels en deel in partjes.
  • Snijd vervolgens in 2-3 millimeter dikke plakjes dwars op de partjes.
  • Doe de appels in een kom, samen met rasp en sap van de citroen, het rozijnen-rummengsel, suiker, kaneel en fijn gehakte hazelnoten en meng goed door. Laat even marineren.

Samenstellen

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif een theedoek met meel en rol het strüdeldeeg voorzichtig uit. Rek het vervolgens met de hand voorzichtig verder op tot een heel dunne plak van circa 60 bij 60 centimeter.
  • Snijd dikke randen af.
  • Vet het deeg met een penseel in met de helft van de gesmolten boter.
  • Verdeel het paneermeel over de onderste kwart van het deeg, houdt daarbij een rand van circa 5 centimeter vrij.
  • Verdeel de appelvulling erover.
  • Vouw de buitenste randen over de vulling en rol de strüdel vervolgens met behulp van de theedoek op. Zorg ervoor dat de naad naar beneden ligt en verplaats naar een met bakpapier bekleed bakplaat.
  • Bestrijk het deeg met de rest van de boter.
  • Bak de strüdel op de tweede riggel van onderen in 20-25 minuten mooi goudbruin.
  • Bestuif na het bakken met poedersuiker.

Vanillesaus

  • Snijd de vanille door, schraap de zaadjes er uit en breng dit samen met de melk en room aan de kook.
  • Sla eigeel met poedersuiker tot crèmeconsistentie.
  • Schenk de hete melk onder zorgvuldig roeren bij het eigeel.
  • Roer even door en giet het mengsel weer in de pan. Verwarm onder constant roeren, maar let op dat het niet kookt.
  • Blijf roeren tot het een dikke saus is.
  • Schenk door een zeef en serveer de vanillesaus bij de apfelstrüdel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.