E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appel en Spijs Tarte Tatin

Anouk

Recept van
Anouk

Taart
(14) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 190 gram bloem
  • 210 gram ijskoude ongezouten boter
  • 90 milliliter ijskoud water
  • 0.3 theelepel zout
  • ijsklontjes

Spijs

  • 45 gram fijne kristalsuiker
  • 70 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelmeel
  • sinaasappelrasp van een halve sinaasappel
  • 0.5 eiwit

Appels en de karamel

  • 100 gram gezouten boter
  • 300 gram kristalsuiker
  • 0.5 citroen (sap)
  • 10 appels (bij voorkeur Granny Smith)
  • 1 eetlepel Grand Marnier

Samenstellen en garnering

  • 25 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Mix bloem en zout in een middelgrote kom.
  • Rasp de koude boter er door heen.
  • Meng zodat alle korrels boter met bloem bedekt zijn.
  • Roer het koude water er door.
  • Vorm een bal, bedek met plastic en zet in de koelkast.

Spijs

  • Mix de suikers, amandelmeel, sinaasappelrasp en ei in een keukenmachine en blijf mixen tot een stevige spijs.
  • Vorm een platte bal, bedek met plastic en zet in de koelkast.

Bladerdeeg rollen

  • Bestrooi de werkbank en deegroller met bloem.
  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25 centimeter.
  • Vouw het in drieën en draai een kwartslag.
  • Herhaal deze procedure vier maal.
  • Sla het deeg plat, verpak in plastic en leg in de koelkast.

Appels en de karamel

  • Halveer de appels, schil en verwijder het klokhuis.
  • Leg de appels in een grote kom, bedek met 80 gram suiker en citroensap.
  • Laat ongeveer 15 minuten staan.
  • Smelt de boter in de pan, voeg de overige suiker toe.
  • Laat het kleuren tot een lichte karamel.
  • Voeg de appels en de Grand Marnier toe.
  • Laat de appels 20 minuten bakken, besprenkel met karamel.

Samenstellen en garnering

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een lap.
  • Snijd een ronde lap van 32 centimeter uit het deeg (of zo groot als de springvorm die u gebruikt), maak er 4 inkepingen in.
  • Haal de spijs uit de koelkast.
  • Leg de appels met de bolle kant naar onder in de springvorm, vul de holtes met de spijs.
  • Leg het deeg over de appels en stop de zijkanten in.
  • Bak de taart 35-40 minuten.
  • Rooster ondertussen de amandelen.
  • Haal de Tarte Tatin uit de oven, laat hem zo lang mogelijk afkoelen, keer om en versier de taart met het amandelschaafsel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.