E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Schot in de roos

Met een knapperige bodem en een verrukkelijke kaneel banketbakkersroom, is deze vlaai een echte verwennerij.

Aruna

Recept van
Aruna

Taart
Goed te doen
(40) reviews

Ingrediënten

Kaneel banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 2 kaneelstokjes
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 2 eidooiers
  • 120 gram kristalsuiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 40 gram maïzena

Vlaai bodem

  • 250 gram bloem
  • 5 gram gedroogd gist
  • 0,5 theelepel zout
  • 40 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 30 gram kristalsuiker
  • 0,5 ei
  • 100 milliliter melk, lauwwarm

Afdekgelei

  • 90 milliliter water
  • 1 gelatineblaadje
  • 13 milliliter citroensap
  • 20 gram kristalsuiker

Appelbloem

  • 5 appels
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 citroen

Decoratie

  • Poedersuiker

Bereidingswijze

Met een prachtige appelbloem is deze vlaai niet alleen een lust voor het oog, het smaakt ook nog eens heel erg lekker!

Bakbenodigdheden Aruna - schot in de roos

  • Staande mixer met toebehoren
  • Kommen
  • Vershoudfolie
  • Kwast
  • Rooster
  • Steelpan
  • Zeef
  • Bakplaat
  • Mes
  • Satéprikker

Voorbereiding van de vlaai

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een vlaaivorm met een diameter van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter in met boter.
  • Week het gelatineblaadje in een bakje met koud water.

Kaneel banketbakkersroom

  • Meng 100 gram suiker, maïzena, kaneel en eidooiers in een kom goed door.
  • Breng de melk, met de overgebleven suiker, kaneelstokjes en het merg van een vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Voeg de helft van het warme melkmengsel bij het eidooiermengsel en meng dit goed door.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en breng dit al roerend aan de kook.
  • Zeef de banketbakkersroom.
  • Giet de banketbakkersroom op een bakplaat, bedek het met vershoudfolie en laat het afkoelen.

Vlaai bodem

  • Kneed de bloem, gist, zout, boter, suiker, ei en melk in 10 minuten goed door.
  • Maak een bal van het deeg, doe het in een kom en dek het af met vershoudfolie.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Kneed het deeg kort door en rol het uit.
  • Bekleed de vlaaivorm met het deeg en zorg ervoor dat de vorm volledig bedekt is.
  • Verwijder het overtollige deeg en prik met een vork gaatjes in de vlaaibodem.
  • Giet de banketbakkersroom in de vorm.
  • Snijd de appels in halve plakjes en verdeel deze in een bloemvorm over de bovenkant van de vlaai.
  • Bak de vlaai gaar in 25 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de vlaai uit de oven, laat het 30 minuten afkoelen in de vorm en schuif het vervolgens op een rooster.

Afdekgelei

  • Verwarm het water, citroensap en de suiker in een steelpan tot de suiker is opgelost.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg het gelatineblaadje toe.
  • Laat de afdekgelei indikken en zet het in de koelkast.

Opbouw van de vlaai

  • Bestrooi de rand van de vlaai met een laagje poedersuiker.
  • Smeer de bovenkant van de appel vlaai in met de afdekgelei.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.