E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appeltaart

Emma

Recept van
Emma

Taart
Makkelijk
(17) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram roomboter (plus extra voor het invetten)
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • mespuntje zout
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel (plus extra om te bestuiven)

Appelvulling

  • 145 gram rozijnen
  • 60 gram krenten
  • warm water
  • 3000 gram appels
  • 40 gram cranberry’s
  • 80 gram walnoten
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1.5 theelepel kaneel (gemalen)
  • theelepel five spice kruiden
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 50 milliliter cognac

Amandelspijs

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker

Samenstellen

  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels abrikozen

Appelroosjes

  • 4 appels (elstar)
  • 300 milliliter ginger ale
  • bladerdeeg

Cognacroom

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram suiker
  • scheutje cognac

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een springvorm in met een diameter van ongeveer 24 centimeter. Leg een stukje bakpapier op de bodem.
  • Warm de oven voor op 200°C.

Deeg

  • Verkruimel en wrijf de boter met het suiker, de citroenrasp en een mespunt zout tot een egale massa.
  • Voeg 1 eetlepel water toe aan het botermengsel.
  • Zeef het bakmeel 3 keer.
  • Roer het bakmeel door het botermengsel.
  • Laat het deeg rusten in de koelkast.

Appelvulling

  • Wel de rozijnen en de krenten in heet water.
  • Schil de appels en snijd in stukken. (Houd 2 appels in halve partjes apart!)
  • Meng de appels met de rozijnen, krenten, cranberries, noten en suiker.
  • Voeg de kaneel, de five spice kruiden, de custardpoeder en een scheut cognac toe.
  • Roer goed door elkaar en laat staan tot gebruik.

Amandelspijs

  • Verhit de amandelen in een pan tot ze geuren.
  • Laat ze afkoelen en vermaal de amandelen.
  • Voeg de suiker toe en vermaal nogmaals tot een stevige spijs.
  • Kneed er een bal van en laat het rusten.

Samenstellen

  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Kneed het deeg soepel op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een lap en leg het in de bakvorm.
  • Doe de bakvorm in de koelkast.
  • Doe de spijsbal terug in de keukenmachine en maal de eidooier er doorheen zodat het soepeler wordt.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en spreid het amandelspijs over de bodem.
  • Verdeel de abrikozenjam erover en bedek vervolgens met de appelvulling.
  • Leg de halve appelpartjes aan de rand van de taart.
  • Bak de appeltaart in circa 50 minuten gaar.
  • Haal de appeltaart uit de oven en laat afkoelen.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 215°C.

Appelroosjes

  • Snijd de appels in dunne partjes.
  • Kook de appelpartjes in de ginger ale totdat ze glazig worden.
  • Laat ze uitdrogen in een zeef.
  • Snijd het bladerdeeg in dunne repen.
  • Verdeel de appelpartjes over de dunne repen; leg hierbij de bolle kant (met schil) naar boven en het snijvlak op het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeegreepje op zodat er een roosje ontstaat.
  • Zet de roosjes op een met bakpapier bekleden bakplaat en bak tot goudbruin.
  • Blijf goed opletten dat ze niet verbranden.
  • Laat goed afkoelen op een rooster en decoreer de appeltaart hiermee.

Cognacroom

  • Klop de slagroom luchtig.
  • Voeg suiker toe en klop stijf.
  • Schenk als laatste de cognac erdoor en roer goed door.
  • Serveer bij de appeltaart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.