Terug

Appeltaart

Emma

Recept van
Emma

Makkelijk
(9) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram roomboter (plus extra voor het invetten)
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • mespuntje zout
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel (plus extra om te bestuiven)

Appelvulling

  • 145 gram rozijnen
  • 60 gram krenten
  • warm water
  • 3000 gram appels
  • 40 gram cranberry’s
  • 80 gram walnoten
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1.5 theelepel kaneel (gemalen)
  • theelepel five spice kruiden
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 50 milliliter cognac

Amandelspijs

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker

Samenstellen

  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels abrikozen

Appelroosjes

  • 4 appels (elstar)
  • 300 milliliter ginger ale
  • bladerdeeg

Cognacroom

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram suiker
  • scheutje cognac

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een springvorm in met een diameter van ongeveer 24 centimeter. Leg een stukje bakpapier op de bodem.
  • Warm de oven voor op 200°C.

Deeg

  • Verkruimel en wrijf de boter met het suiker, de citroenrasp en een mespunt zout tot een egale massa.
  • Voeg 1 eetlepel water toe aan het botermengsel.
  • Zeef het bakmeel 3 keer.
  • Roer het bakmeel door het botermengsel.
  • Laat het deeg rusten in de koelkast.

Appelvulling

  • Wel de rozijnen en de krenten in heet water.
  • Schil de appels en snijd in stukken. (Houd 2 appels in halve partjes apart!)
  • Meng de appels met de rozijnen, krenten, cranberries, noten en suiker.
  • Voeg de kaneel, de five spice kruiden, de custardpoeder en een scheut cognac toe.
  • Roer goed door elkaar en laat staan tot gebruik.

Amandelspijs

  • Verhit de amandelen in een pan tot ze geuren.
  • Laat ze afkoelen en vermaal de amandelen.
  • Voeg de suiker toe en vermaal nogmaals tot een stevige spijs.
  • Kneed er een bal van en laat het rusten.

Samenstellen

  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Kneed het deeg soepel op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een lap en leg het in de bakvorm.
  • Doe de bakvorm in de koelkast.
  • Doe de spijsbal terug in de keukenmachine en maal de eidooier er doorheen zodat het soepeler wordt.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en spreid het amandelspijs over de bodem.
  • Verdeel de abrikozenjam erover en bedek vervolgens met de appelvulling.
  • Leg de halve appelpartjes aan de rand van de taart.
  • Bak de appeltaart in circa 50 minuten gaar.
  • Haal de appeltaart uit de oven en laat afkoelen.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 215°C.

Appelroosjes

  • Snijd de appels in dunne partjes.
  • Kook de appelpartjes in de ginger ale totdat ze glazig worden.
  • Laat ze uitdrogen in een zeef.
  • Snijd het bladerdeeg in dunne repen.
  • Verdeel de appelpartjes over de dunne repen; leg hierbij de bolle kant (met schil) naar boven en het snijvlak op het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeegreepje op zodat er een roosje ontstaat.
  • Zet de roosjes op een met bakpapier bekleden bakplaat en bak tot goudbruin.
  • Blijf goed opletten dat ze niet verbranden.
  • Laat goed afkoelen op een rooster en decoreer de appeltaart hiermee.

Cognacroom

  • Klop de slagroom luchtig.
  • Voeg suiker toe en klop stijf.
  • Schenk als laatste de cognac erdoor en roer goed door.
  • Serveer bij de appeltaart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.