Terug

Appeltjes van Oranje

Emma

Recept van
Emma

Makkelijk
(3) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 260 gram ongezouten boter (plus extra voor het invetten)
  • 260 gram fijne kristalsuiker
  • 12 eieren
  • 260 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel warm water
  • 6 (bloed)sinaasappels (rasp en sap)

Lemon-blood orange curd

  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 3 bloedsinaasappels (rasp en sap)
  • 145 gram roomboter
  • 450 gram suiker
  • 6 eieren

Topping

  • 700 milliliter slagroom
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • oranje kleurstof
  • 2 sinaasappels (rasp en een beetje sap)
  • 2 (bloed)sinaasappels (rasp en sap)
  • 700 gram mascarpone

Gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen

  • 2 (bloed)sinaasappels
  • 360 milliliter water
  • 200 gram suiker
  • ijsbak

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een bakvorm in met een diameter van 25 centimeter. Bedek de bodem met bakpapier en bestuif de wanden met bloem.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Cake

  • Mix boter en suiker totdat het zacht en luchtig is.
  • Voeg de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe.
  • Klop in een andere kom de eieren luchtig.
  • Voeg de opgeklopte eieren al roerende toe aan de boter.
  • Zeef de bloem minimaal drie keer en roer de bloem in drie delen door het boter-eimengsel.
  • Voeg 1 eetlepel heet water en 2 eetlepels sinaasappelsap toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig in het bakblik.
  • Bak de cake circa 25-30 minuten. Controleer na de baktijd de gaarheid van de cake door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven, laat nog 5 minuten in de bakvorm zitten en stort de cake op een rooster om verder af te koelen.

Lemon-blood orange curd

  • Rasp de schillen van de citroenen en bloedsinaasappels.
  • Pers het sap uit de citroenen en bloedsinaasappels.
  • Smelt de boter au bain-marie en voeg de suiker toe.
  • Voeg de rasp en het sap van de citroenen en bloedsinaasappels toe.
  • Klop de eieren op en schenk de eieren al roerende met een houten lepel bij het mengsel.
  • Verwarm het op een middelmatig vuur en blijf roeren totdat het dik wordt (circa 8-10 minuten).
  • Let op: laat het niet warmer worden dan 75 graden, anders gaat het schiften.
  • Zeef de lemon-blood orangecurd voor eventuele stukjes ei.
  • Giet de curd op een bakplaat, leg plasticfolie op de curd en laat het afkoelen (dit voorkomt velletjes).

Topping

  • Klop de slagroom tot het stevig is.
  • Voeg de poedersuiker, het vanille-extract, de kleurstof en de rasp en het sap van de (bloed)sinaasappels toe.
  • Klop in een andere kom de mascarpone wat op.
  • Spatel de mascarpone door de slagroom.
  • Dek de topping af en laat het opstijven in de koelkast.

Gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen

  • Snijd de (bloed)sinaasappels in 8 parten en ontdoe ze van de schil.
  • Snijd de schil in dunne reepjes (het vruchtvlees kunt u bewaren).
  • Verhit het water en de suiker in de pan tot de suiker opgelost is.
  • Doe de reepjes in het water en kook ze.
  • Doe de reepjes daarna in een ijsbak en laat ze afkoelen. Herhaal dit twee keer.
  • Kook op hoog vuur het water en de suiker in een pan en voeg de sinaasappel toe. Laat dit 5-10 minuten koken.
  • Verlaag de temperatuur naar middelhoog en laat het ongeveer 30 minuten koken. Draai de schillen zo nu en dan om.
  • Zodra het water in siroop verandert, zet de temperatuur lager. Blijf koken totdat de reepjes doorschijnend zijn, maar nog wel intact!
  • Let op: niet de te lang, anders verbrandt de suiker.
  • Haal de pan van het vuur en laat de reepjes 10 minuten afkoelen in de pan.
  • Haal ze uit de pan en laat ze verder afkoelen op bakpapier.

Samenstellen

  • Snijd de afgekoelde cake door de helft. U heeft nu twee lagen.
  • Smeer de lemon-blood orangecurd op een cakelaag.
  • Doe de andere cakelaag erbovenop.
  • Smeer de topping over de hele cake.
  • Leg de gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen op en rondom de cake.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.