Terug

Apple Cinnamon Rolls

Een hartverwarmend brood dat tijdens een zondags ontbijtje niet zou misstaan. Met dit onfeilbare appel-kaneel één-tweetje score je geheid.

Gwenn

Recept van
Gwenn

Makkelijk
(45) reviews

Ingrediënten

Cinnamon buns

  • 210 gram roomboter
  • 350 milliliter volle melk
  • 600 gram patentbloem
  • 38 gram verse gist
  • 150 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1.5 ei
  • 100 gram lichte of gele basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel

Appelvulling

  • 3 appels (Royal gala bijvoorbeeld)
  • 125 gram pecannoten
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel roomboter
  • 0.25 theelepel kaneel
  • snufje zout

Caramel pomme au beurre salé

  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram appelsap
  • 45 gram roomboter
  • 60 milliliter slagroom (liefst 35% vet)
  • snufje zout

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • keukenmachine (deeghaak en mixer)
  • 1 rechthoekige bakvorm/ovenschaal van zo’n 30 x 45 centimeter
  • 1 bakplaat
  • bakpapier
  • plastic folie
  • spuitzakken
  • 1 weegschaal
  • keukenpapier

Cinnamon buns

  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Als de boter goudbruin is: zeef de boter en laat hem afkoelen.
  • Verwarm de melk in een steelpan tot die lauwwarm is. Voeg hier 5 eetlepels van de afgekoelde boter aan toe en roer dit door elkaar.
  • Stort in de kom van de mixer 3/4 van de bloem met de gist, 70 gram kristalsuiker en een snuf zout – mix kort door.
  • Voeg nu het ei en de lauwwarme melk toe en kneed het geheel met de deeghaak tot een nat deeg.
  • Voeg de overige 100 gram bloem toe en kneed het deeg nog eens 5 minuten door tot het zacht en soepel is. Laat het deeg afgedekt met folie 20 minuten rijzen.
  • Het deeg na het rijzen op een – licht met olie ingevet – werkblad met een deegroller uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 45 x 60 centimeter.
  • Bestrijk het deeg met wat van de beurre noisette (niet te dik, er is nog boter nodig hierna).
  • Meng 75 gram kristalsuiker met de basterdsuiker en kaneel in een kommetje en strooi dit uit over het deeg – druk het een beetje aan. (De helft van het deeg redelijk goed bestrooien, de andere helft wat minder dik: hier komt straks de appelvulling op).

Appelvulling

  • De noten grof hakken en 8 à 9 minuten in de oven roosteren op 175 graden.
  • Snij de appels in plakken, laat samen met de overige ingrediënten in een pan karamelliseren.
  • Stort ze vervolgens op een bakpapier om ze te laten koelen en uitharden.
  • De appels in kleine blokje snijden en met de geroosterde noten op één helft van het deeg leggen.

Deeg

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht).
  • Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes er strak af en snijd de rol in 12 gelijke stukken.
  • Leg die stukken met de ronde spiraalkant naar boven in de ingevette ovenschaal. Laat wat ruimte tussen de broodjes.
  • Besmeer de zijkanten van de rolletjes rondom dun met wat boter. Dek de ovenschaal af met plastic folie en laat het deeg 30 minuten verder rijzen.
  • Bestrijk de gerezen broodjes wat met de overgebleven beurre noisette en bak ze in 20 minuten goudbruin.
  • Besmeer ze na het bakken kort met de rest van de boter.

Caramel pomme au beurre salé

  • Suiker tot karamel koken in steelpan en appelsap toevoegen – haal de pan van het vuur en voeg de boter toe.
  • Als het geheel goed gemengd is, de slagroom voorzichtig toevoegen. Roer de karamel nu tot een gladde saus. Eventueel een snufje zout erbij en af laten afkoelen.
  • Schep de karamel in een spuitzak, knip het kleinste puntje eraf en spuit zigzag in dunne lijntjes over het brood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.