Benodigdheden
- Hittebestendige spatel
 - Garde
 - Spuitzak
 - Bakplaat
 - Bakpapier
 - Paletmes (optioneel)
 - Bolmatje (optioneel)
 - Mixer
 - Plasticfolie
 - Steelpan
 - Koker om de croquembouche tegenaan te bouwen
 
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
 - Bekleed bakplaat met bakpapier.
 
Soezen
- Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook.
 - Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
 - Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
 - Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
 - Klop eerst de ergste hitte van het beslag af.
 - Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
 - Doe het beslag in de spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat.
 - Voor identieke soesjes kun je het beslag ook in een bolmatje spuiten; smeer het beslag dan netjes af met een paletmes.
 - Bak de soezen op 180-190 °C, ongeveer. 20 minuten.
 - Laat ze afkoelen.
 
Banketbakkersroom
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
 - Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -stokje en 50 gram suiker aan de kook.
 - Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
 - Schenk een scheutje hete melk over het eimengsel en roer met een garde goed door.
 - Schenk alles terug in de pan en roer alles meteen weer goed door elkaar.
 - Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
 - Stort de banketbakkersroom op een plat bord en bedek met plasticfolie.
 - Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.
 - Doe in een spuitzak.
 - Knip kleine gaatjes onderin in de koude soesjes en vul ze met de room.
 
Karamel
- Maak al roerend een suikerstroop van de suiker en het water en voeg de glucose(stroop) toe.
 - Houd de wand van het pannetje schoon met een nat kwastje.
 - Haal de pan van het vuur als de stroop een temperatuur heeft van 155°C.
 - Zet de pan 1 seconde in een laagje koud water om het kookproces te stoppen.
 - Zet de pan in een bak met heet water en doop 1 voor 1 alle soesjes in de stroop en plak deze vlak naast elkaar tegen de koker aan en vorm een toren.
 - Maak, zodra de stroop verder is afgekoeld, met behulp van 2 vorken suikerdraden rondom de croquembouche.
 
                        
                                    
                    
                                    
                    
                                    
                    
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.