Terug

Basisrecept voor Religieuse

In Nederland hebben we moorkoppen, in Den Bosch eten ze Bossche Bollen en in Frankrijk gaan ze voor religieuses. Deze soezen worden vrolijk gestapeld, waardoor ze lijken op kleine poppetjes, of nonnen - zoals de naam al doet vermoeden. Anders dan moorkoppen en Bossche Bollen, worden religieuses niet gevuld met slagroom, maar met banketbakkersroom in de smaak chocolade of mokka. De buitenkant wordt bedekt met een laagje ganache, die dezelfde smaak heeft als de vulling. En de soezen worden aan elkaar geplakt met een kraagje botercrème. In dit recept geven we je de basis voor religieuses met chocoladevulling.

Moeilijk
(5) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter melk
  • 100 milliliter water
  • 4 eieren

Chocolade banketbakkersroom

  • 600 milliliter volle melk
  • 120 gram suiker
  • 60 gram roompoeder of maïzena
  • 2.5 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram pure chocolade

Chocolade ganache

  • 150 milliliter slagroom
  • 200 gram pure chocolade

Botercrème

  • 125 gram zachte boter
  • 42 gram witte basterdsuiker

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Garde
  • Staande mixer
  • Spatel
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje
  • Gekarteld of sultan spuitmondje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Soezen

  • Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
  • Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
  • Klop eerst de ergste hitte van het beslag af.
  • Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
  • Doe het beslag in de spuitzak met rond spuitmondje en spuit een aantal kleine bolletjes van circa ø 2 centimeter en een aantal grote bolletjes van circa ø 5 centimeter op de bakplaat met bakpapier.
  • Bak de soezen in zo’n 20 minuten gaar.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Chocolade banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg er uit.
  • Breng de melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Klop de eigelen goed los met de suiker.
  • Voeg ook de roompoeder of maizena toe en meng tot een geheel.
  • Giet de helft van de kokende melk voorzichtig bij de eigelen.
  • Meng met de garde tot een geheel.
  • Giet alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Kook door tot het begint in te dikken.
  • Schep ongeveer 100 gram apart voor de botercrème en laat dit, afgedekt met folie, afkoelen.
  • Hak de chocolade in kleine stukjes.
  • Giet de rest van de room in de kom van de staande mixer en verwijder het vanillestokje.
  • Klop rustig op terwijl je beetje bij beetje de chocolade toevoegt.
  • De chocolade zal vanzelf smelten door de warmte van de room.
  • Klop tot de chocolade volledig is opgenomen en het mengsel is afgekoeld.
  • Voeg dan de boter in blokjes toe en mix nog ongeveer 3 minuten op maximale snelheid.
  • Doe de room in een spuitzak.

Opbouw I

  • Maak met een scherp mesje een kleine inkeping in de onderkant van je soezen.
  • Vul de soezen met de chocolade banketbakkersroom.
  • Zet ze koud weg en ga verder met de volgende stappen.

Chocolade ganache

  • Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een hittebestendige kom.
  • Verwarm de slagroom tot het kookpunt.
  • Giet de slagroom over de chocolade en laat voor een moment staan.
  • Roer door tot het een geheel wordt.
  • Laat de ganache een beetje afkoelen, maar zorg dat hij nog wel vloeibaar blijft.

Botercrème

  • Klop de boter met de basterdsuiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg de afgekoelde 100 gram banketbakkersroom toe en mix tot een gladde crème op lage snelheid; laat de machine gerust 10 minuten draaien.
  • Als de crème wit uitslaat, is hij goed.
  • Doe de crème in een spuitzak met een gekarteld, of sultan, spuitmondje.

Opbouw II

  • Haal de soezen uit de koeling en doop de bovenkant in de ganache.
  • Laat uitharden.
  • Zet de grote soezen onderop, spuit er een mooie kraag botercrème bovenop en zet er een klein soesje bovenop.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.