E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dronken Bessentaart

Van buiten lijkt het op een klassieke citroen meringuetaart, maar niets is minder waar. Deze variant is gevuld met blauwe bessen, bramen een mousse van advocaat. Om je vingers bij af te likken!

Sandra

Recept van
Sandra

Taart
(3) reviews

Ingrediënten

Pâte sablée

  • 175 gram bloem
  • 30 gram amandelmeel
  • 70 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • 105 gram koude ongezouten roomboter
  • 0,5 ei
  • Snufje gevriesdroogde bessen
  • 50 gram blauwe bessen
  • 50 gram bramen

Frangipane 

  • 50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur 
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram amandelmeel
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem

Bessenjam

  • 100 gram blauwe bessen
  • 100 gram bramen
  • 200 gram geleisuiker
  • Merg van 1 vanillestokje

Advocaatmousse

  • 125 gram eidooiers
  • 125 gram kristalsuiker 
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • Snufje zout
  • 150 gram wodka
  • 1 gelatineblaadje
  • 100 gram slagroom

Bessen meringue

  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 55 gram water
  • 215 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram gevriesdroogde bessenpoeder

Decoratie

  • Blauwe bessen
  • Bramen
  • Eetbare viooltjes

Bereidingswijze

dronken bessentaart - meringuetaartZin in een meringuetaart, maar wil je eens een andere combinatie dan met citroen? Probeer dan deze bessen meringuetaart, met blauwe bessen en bramen!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartring
  • Suikerthermometer
  • Garde
  • Bakplaat
  • Steelpan
  • Theezeef
  • Brander
  • Spatel
  • Kommen
  • Deegroller
  • Bakmat
  • IJsklontjes
  • Steelpan

Voorbereiding voor meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatine in een bakje met water.

Frangipane

  • Meng de roomboter, suiker, amandelmeel en een snufje zout in een kom tot een egaal geheel.
  • Roer het ei erdoorheen.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer het goed door.

Pâte sablée

  • Klop het ei los.
  • Zeef de bloem, amandelmeel, het zout en de poedersuiker boven een kom.
  • Voeg daar de roomboter in blokjes aan toe en kneed het tot een kruimeldeeg.
  • Giet een half opgeklopt ei bij het deeg en kneed weer goed door.
  • Kneed als laatste de gevriesdroogde bessen door het deeg.
  • Verpak de pâte sablée in verhoudfolie en leg het in de vriezer. 
  • Rol het afgekoelde deeg uit en druk de bodem van de taart uit met een taartring.
  • Snij reepjes van 4 centimeter, bekleed hiermee de zijkanten en zet het vervolgens terug in de koelkast. 
  • Haal het de taartring uit de koelkast, verdeel een dun laagje frangipane beslag over de bodem en leg er een aantal blauwe bessen en bramen in.
  • Bak de cake gaar in 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de cake uit de oven, haal de taartring er af, werk de cake bij met een rasp en zet het vervolgens in de vriezer tot de opbouw van de meringuetaart.

Advocaatmousse

  • Doe ijskoud water en ijsklontjes in een kom.
  • Zet een pan met een laagje kokend water op het vuur en doe alle ingrediënten, behalve de slagroom en gelatine, in een kom.
  • Verwarm al roerend alle ingrediënten au bain-marie tot 62 graden. 
  • Zet de kom in het ijswater om af te koelen en roer af en toe.
  • Klop de slagroom op. 
  • Verwarm de geweekte gelatine in een steelpan en roer het vervolgens door de advocaat.
  • Spatel de advocaat luchtig door de slagroom en zet het mengsel vervolgens in de koelkast tot de opbouw van de meringuetaart.

Bessenjam

  • Pureer de bram en de blauwe bessen in een steelpan.
  • Voeg de geleisuiker en het uitgeschraapte vanillestokje toe en breng het aan de kook.
  • Laat de jam ongeveer 5 minuten koken.
  • Giet de bessenjam in een bakje en zet het in de vriezer tot de opbouw van de meringuetaart.

Bessen meringue

  • Maal de gevriesdroogde bessen fijn in een hakmolen.
  • Mix de eiwitten met een snufje zout los in een kom.
  • Verwarm 160 gram suiker met het water in een steelpan tot een temperatuur van 120 graden.
  • Roer de overgebleven suiker beetje bij beetje bij de bessenpoeder.
  • Zet de mixer op een zachte stand, giet de suikersiroop in een dun straaltje bij de eiwitten, zet de mixer op een hogere stand en meng dit goed door. 
  • Klop de meringue net zolang tot het is afgekoeld en schep het daarna in een spuitzak.

Opbouw van de meringuetaart

  • Verdeel een laagje bessenjam over de pâte sablée bodem.
  • Verdeel een laagje advocaat over de jam en strijk dit mooi af.
  • Spuit de meringue op de taart en brand dit met de brander mooi bruin.
  • Decoreer de meringuetaart met bramen en viooltjes. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.