Terug

Blue Berry Monday

Alper

Recept van
Alper

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 4 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 theelepels kaneel*
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden*
  • 2 theelepels oranjebloesemwater**
  • citroenzeste van een halve citroen***
  • snuf zout

Chocolade-Botercrème

  • 4 eiwitten
  • 200 gram suiker
  • 400 gram roomboter
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram cacao

Frambozenjam laag

  • 1 potje frambozenjam
  • 50 gram walnoten****

Pure chocoladeganache

  • 100 gram pure chocolade
  • 20 gram roomboter
  • 20 gram slagroom

Samenstellen

  • 250 gram blauwe bessen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een bakblik met een diameter van 18 centimeter in met boter en bestuif met bloem.

Cake

  • Klop de 4 eieren met het vanille-extract en oranjebloesemwater en 100 gram suiker in de hoogste stand van de keukenmachine tot wit schuim.
  • Voeg citroenrasp toe aan het eiwitschuim. Laat de machine op halve kracht nog 30 seconden draaien.
  • Voeg de koek- en speculaaskruiden en het kaneel toe aan de 100 gram bloem. Zeef dit behoedzaam boven de kom met eiwitschuim en spatel dit vervolgens met de hand voorzichtig door het eiwitschuim.
  • Giet het beslag in het bakblik en bak de cake in 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat ondersteboven afkoelen.

Chocolade-Botercrème

  • Doe suiker in een steelpannetje en bedek het met water. Zet op laag vuur en laat inkoken tot 121°C om een suikersiroop te maken.
  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met de keukenmachine of handmixer tot wit en schuimig.
  • Schenk vervolgens de suikersiroop in een dunne straal al kloppend bij de eiwitten. Blijf kloppen op de hoogste snelheid tot stijve pieken ontstaan en het mengsel wat afgekoeld is.
  • Breng de snelheid wat terug en voeg boter in blokjes toe. Blijf kloppen tot alles gemengd is en er een mooie crème ontstaat.
  • Voeg de cacao toe en mix het geheel nog even door tot de cacao goed door de botercrème is verdeeld.
  • Voeg tenslotte de pure chocolade in een gesmolten toestand (kan au bain-marie of in de magnetron) toe en mix het geheel goed door tot de gesmolten chocolade goed door de botercrème is verdeeld.

Frambozenjam laag

  • Walnoten fijn hakken en eventueel licht aanbakken met wat zout erover.
  • Pot frambozenjam klaar leggen.

Pure chocoladeganache

  • Pure chocolade smelten (au bain-marie of in de magnetron)
  • Boter en slagroom toevoegen en met handgarde goed erdoorheen roeren

Samenstellen

  • Snijd de afgekoelde cake horizontaal in 3 lagen.
  • Smeer de onderste cakelaag in met frambozenjam en de leg de fijngehakte walnoten erover. Leg de tweede cakelaag erop en bestrijk met chocoladecrème, leg er vervolgens weer wat walnoten overheen. Leg de bovenste cakelaag erop en met de chocolade-botercrème strak afsmeren evenals de zijkant.
  • Minimaal een uur laten rusten in de vriezer.
  • Uit de vriezer direct de chocoladeganache eroverheen en strak afsmeren. Leg de blauwe bessen op de taart als de ganache nog warm is. Bij het harden komen de blauwe bessen goed vast te zitten.
  • * Kan naar individuele smaak een theelepel meer of minder.
  • ** Pas op: vrij sterk spul.
  • *** bij gebruik van schil altijd een biologische nemen. Schil van niet-biologische citroen is niet voor consumptie geschikt.
  • **** Kan naar individuele smaak vooraf licht in een pan met anti-aanbaklaag worden gebakken met wat zout erover. Geen olie gebruiken, maar op een zacht vuurtje zetten. Ook lekker over de tweede chocolade-botercrème laag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.