Terug

Rood Wit Blauw

Een bijzondere cake, deze blue velvet cake. Dat is nog eens iets anders dan de welbekende red velvet variant! Janny is blij verrast door dit spektakelstuk.

Geraldine

Recept van
Geraldine

Taart
Goed te doen
(2) reviews

Ingrediënten

Blue velvet cake

  • 300 gram water  
  • 5 gram blauwe thee
  • 400 gram rietsuiker
  • 480 gram karnemelk
  • 4 eieren
  • 400 gram zonnebloemolie
  • 20 milliliter vanille-extract
  • 480 gram Zeeuwse bloem 
  • 9 gram baksoda 
  • 18 gram bakpoeder 
  • 10 gram zout 
  • 30 gram cacaopoeder

Icing

  • 600 gram monchou op kamertemperatuur
  • 375 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 240 gram poedersuiker
  • 15 gram blauwe gelkleurstof
  • 10 milliliter vanille-extract
  • Snufje zout
  • 100 gram gesnipperde kokos

Witte cake

  • 175 gram eiwit
  • 180 gram kristalsuiker 
  • 150 gram kokosmelk
  • 170 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur 
  • 5 milliliter vanille-extract
  • 300 gram Zeeuwse bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 4 gram zout 
  • 100 gram verse, geraspte kokos
  • Rasp van 1 sinaasappel

Romeinse 10 van soezen

  • 38 gram water
  • 35 gram volle melk
  • 38 gram ongezouten roomboter
  • 2 gram kristalsuiker
  • 1 gram zout
  • 50 gram broodmeel
  • 80 gram eieren 

Craquelin

  • 50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram patentbloem 
  • 15 druppels rode kleurstof

Ube kokoscrème

  • 210 gram kokosmelk
  • 2 eigelen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 14 gram maizena
  • 1 gram zout
  • 1 theelepel ube-extract
  • 250 gram kokoscrème (minimaal 1 dag van tevoren in de koelkast)

Gesponnen suiker en karamel

  • 125 gram kristalsuiker 
  • 25 gram glucosesiroop 
  • 50 gram water

Garnering

  • 15 witte viooltjes

Bereidingswijze

Blue velvet cake met ube kokoscrème

Spektakelstuk Geraldine - Rood wit blauwUbe wordt ook wel de paarse zoete aardappel genoemd. De smaak is licht zoet en een beetje hartig. Hij wordt in deze cake verwerkt in een romige kokoscrème. Bijzonder én bijzonder lekker!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 ronde bakpannen met een diameter van 25 centimeter
  • Bakvorm van 33x22x6 centimeter
  • Paletmes
  • Thermometer
  • Kwast
  • Spuitzakken met spuitmondjes
  • Verknipte garde
  • Satéprikkers

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.

Blue velvet cake

  • Kook het water en giet het over de blauwe theeblaadjes in een bak of glas.
  • Laat de thee minstens 5 minuten trekken en breng ondertussen alle droge ingrediënten samen in een zeef.
  • Zeef de thee boven een aparte kom en weeg 260 gram af.
  • Voeg de suiker, vanille, karnemelk, eieren en olie toe en mix goed. 
  • Zeef de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix tot een geheel. 
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de 2 bakvormen van 25 centimeter en bak de cakes in 40 minuten af op 160 graden. (Als de cakes niet naast elkaar passen in de oven, wissel ze na 25 minuten af van hoogte.)
  • Laat de cakes vervolgens 5 minuten afkoelen en zet ze daarna in de koelkast.

Witte cake

  • Klop het eiwit met de suiker luchtig.
  • Zeef intussen alle droge ingrediënten samen.
  • Klop vervolgens de boter luchtig (ongeveer 5 minuten) en voeg daar beetje bij beetje de kokosmelk, sinaasappelrasp en het vanille-extract aan toe.   
  • Voeg de gezeefde droge ingrediënten toe en mix tot een geheel. 
  • Mix het eiwit en voeg de kokos toe aan het beslag.
  • Verdeel gelijkmatig over de cakepan.
  • Bak de cake gaar in 25 minuten op 160 graden.

Rode craquelin

  • Klop de boter en suiker samen.
  • Voeg de bloem toe en klop door tot het deeg kruimelig wordt.
  • Voeg de kleurstof toe.
  • Kneed de craquelin en rol het tussen twee stukken bakpapier tot het heel dun is.
  • Zet het in de koelkast.

Soesjes

  • Meng de melk, boter, suiker, het water en zout in een steelpan. 
  • Breng aan de kook op middelhoog vuur. 
  • Voeg bloem toe en roer 1-2 minuten stevig met een spatel tot het deeg samenkomt.
  • Laat al roerend 1-2 minuten koken tot zich een film begint te vormen op de bodem van de pan.
  • Blijf doorgaan totdat de film de bodem van de pot volledig bedekt.
  • Haal de pan van het vuur en doe het deeg in een kom voor de keukenmachine met peddel. 
  • Peddel het deeg een minuut om af te koelen.
  • Mix op een lage stand en voeg langzaam de eieren toe tot de gewenste dikte.
  • Haal de de craquelin tussendoor uit de koelkast en steek rondjes uit. 
  • Zet het terug in de koelkast.
  • Spatel het soesjesdeeg over in een spuitzak met een grote ronde spuitmond en spuit 34 kleine balletjes op de bakmat.
  • Haal de craquelin uit de koelkast en plaats ze voorzichtig recht op de soesjes.
  • Bak de soesjes af op 190 graden boven-/onderwarmte voor 20 minuten.

Ube kokoscrème

  • Kook de kokosmelk in een steelpan op middelhoog vuur tot het suddert.
  • Klop in de tussentijd het eigeel en de suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de maizena en het zout toe en meng verder door.
  • Meng er tot slot het ube-extract doorheen.
  • Voeg een lepel kokosmelk toe en mix goed.
  • Herhaal deze stappen voor een tweede crème.
  • Doe het gehele eerste mengsel in de pan en breng aan de kook tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Laat de pan al kloppend afkoelen in een kom met ijswater.
  • Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.
  • Klop de koude kokosroom ongeveer 2 minuten op.
  • Voeg het afgekoelde eerste mengsel toe het tweede mengsel en mix tot een geheel. 
  • Vul de soesjes met de ube-kokoscrème.

Icing

  • Klop boter in ongeveer 10 minuten luchtig.
  • Schraap tussendoor de zijkanten.
  • Voeg de roomkaas toe en klop het samen door.
  • Voeg de poedersuiker, het vanille-extract en een snufje zout toe. 
  • Mix verder tot een luchtige massa.
  • Neem eenderde apart voor de witte icing en mix hier de kokossnippers doorheen.
  • Meng de blauwe kleurstof door de overgebleven tweederde van de icing.

Gesponnen suiker en karamel

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan en roer zachtjes door tot de kristalsuiker een beetje oplost. 
  • Kook in het begin op hoog vuur. 
  • Breng terug naar middelhoog vuur zodra het begint te koken. 
  • Houd de zijkanten schoon met een natte kwast. 
  • Haal het mengsel van het vuur bij 120 graden.
  • Koel de bodem van de pan af in een kom met ijs en koud water zodat het niet verder kookt.
  • Pak een grote kom en vet de zijkanten in.
  • Dip de geknipte garde in de suiker en sla over de kom heen en weer om de gesponnen suiker te maken.

Opbouw van de blue velvet cake

  • Pak de eerste blue velvet cake als basis
  • Smeer een laag blauwe icing op de cake.
  • Plaats de tweede blue velvet cake erbovenop.
  • Smeer de taart af met de rest van de blauwe icing.
  • Snijd de kokoscake horizontaal in drie stukken. 
  • Snijd de cake in een tentvorm. 
  • Smeer kokos-icing tussen de lagen. 
  • Smeer de kokoscake af met de kokos-icing. 
  • Pak twee lange satéprikkers en prik vijf soesjes op het eerste stokje.
  • Gebruik de karamel om de soesjes te lijmen.
  • Prik het tweede stokje kruislings door het derde soesje en prik twee soesjes aan elke kant.
  • Plaats de Romeinse 10 voorzichtig op de taart. 
  • Versier met de gesponnen suiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.