Terug

Boeken zullen er altijd zijn

Anouk is dol op lezen, dat doet ze al haar hele leven. Daarom maakt ze voor haar grande finale spektakelstuk een boekenplank met alle boeken die haar leven omschrijven. Daarvoor haalt ze alles uit de kast! Het spektakelstuk bestaat uit meerdere soorten taart. En de vulling is als het leven: soms zuur, soms zoet. Het heeft iets waar je je tanden in moet zetten, iets wat aangenaam aanvoelt en iets wat anders smaakt dan je van tevoren had bedacht. Kortom: een veelzijdige taart met voor ieder wat wils.

Anouk

Recept van
Anouk

Moeilijk
(3) reviews

Ingrediënten

Jocondebiscuit

  • 300 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 690 gram amandelmeel
  • 660 gram kristalsuiker
  • 900 gram ei
  • 150 gram (bio) patent tarwebloem
  • 600 gram eiwit
  • 2 theelepels amandelextract
  • poedersuiker om te bestrooien

Zwitserse room

  • 750 gram volle melk
  • 75 gram roompoeder
  • 105 gram kristalsuiker
  • 3 vanillestokjes
  • 500 gram slagroom (minimaal 40% vet)
  • 5 gelatineblaadjes

Vulling

  • 200 gram pure chocolade callets
  • 250 gram frambozen
  • 500 gram aardbeien
  • 300 gram blauwe bessen

Citroenmaanzaadcake

  • 3 eieren
  • 225 gram kristalsuiker
  • 125 gram slagroom
  • 75 gram roomboter
  • 12 gram maanzaad
  • 3 citroenen (rasp)
  • 175 gram (bio) patent tarwebloem
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 0.25 theelepel zout

Glazuur citroenmaanzaadcake

  • 120 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels citroensap

Dulce de leche

  • 2 blikjes gecondenseerde melk
  • grof zeezout

Botercrème basis

  • 780 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram witte basterdsuiker

Chocoladebiscuit

  • 720 gram eiwit
  • 528 gram kristalsuiker
  • 480 gram eidooier
  • 480 gram (bio) patent tarwebloem
  • 48 gram cacaopoeder
  • 48 gram maïzena

Chocolade botercrème

  • 720 gram botercrème basis
  • 500 gram volle melk
  • 50 gram roompoeder
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 100 gram pure chocolade callets
  • 100 gram melk chocolade callets
  • 400 gram cashewnoten

Wortelcake

  • 4 sinaasappels
  • 200 gram pecannoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 2 theelepels kaneel
  • 500 gram kokosbloesemsuiker
  • 280 milliliter zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 400 gram (bio) patent tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 600 gram wortel
  • 100 gram blanke rozijnen

Glazuur wortelcake

  • 216 gram botercrème basis
  • 2 vanillestokjes
  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 110 gram witte basterdsuiker
  • 350 gram roomkaas

Afwerking

  • marsepein
  • 500 gram pure chocolade callets
  • 100 gram poedersuiker om uit te rollen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Zelfgemaakte mallen voor de ruggen van de boeken (eventueel)
  • Brownie bakvormen (2x)
  • Cakeblik van 26 centimeter
  • Handmixer
  • Hakmolen
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje klein
  • Rooster
  • Thermometer
  • Steen om te tableren
  • Plamuurmes om te tableren

Voorbereiding

  • Maak de Dulce de Leche tenminste 4 uur van tevoren.
  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet een cakevorm in met boter en leg er een strook bakpapier in.
  • Vet de brownievorm(en) in en bekleed ze met een strook bakpapier.

Jocondebiscuit

  • Meng de boter met het amandelmeel, de helft van de suiker en het ei.
  • Voeg het amandelextract toe en roer door.
  • Voeg de bloem toe.
  • Klop het eiwit stijf, voeg de overige suiker toe.
  • Spatel het eiwit in tenminste 3 delen door het beslag.
  • Smeer het beslag uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Je hebt hier meerdere bakbeurten voor nodig.
  • Bak elk biscuit in 8 – 10 minuten gaar.
  • Bestrooi met poedersuiker direct na het bakken.
  • Stort ondersteboven, haal direct het bakpapier los en laat afkoelen.

Zwitserse room

  • Snijd de vanillestokjes door en schraap het merg eruit.
  • Roer de kookroompoeder met een scheutje melk tot een papje.
  • Breng de overige melk met het vanillemerg, de stokjes en 75 gram suiker aan de kook.
  • Schenk de warme melk bij het papje en roer door.
  • Giet terug in de pan en verwarm tot het begint in te dikken.
  • Stort in een schaal, bedek met folie en laat afkoelen.
  • Klop de slagroom met de overige suiker op.
  • Verwarm een beetje van de banketbakkersroom en los de geweekte gelatine hierin op.
  • Meng door de overige banketbakkersroom.
  • Spatel de banketbakkersroom door de slagroom.
  • Doe in (meerdere) spuitzakken en leg koel weg.

Vulling

Citroenmaanzaadcake

  • Verwarm de oven op 160 graden.
  • Klop de eieren met de kristalsuiker luchtig en romig.
  • Voeg de slagroom toe en klop romig en wit.
  • Smelt de boter.
  • Voeg de citroenrasp en maanzaad toe aan de boter en laat afkoelen.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en zout.
  • Spatel door de luchtige eieren.
  • Spatel tot slot de boter er doorheen.
  • Giet het beslag in de ingevette cakevorm.
  • Bak de cake in 45 – 50 minuten gaar.

Glazuur citroenmaanzaadcake

  • Meng de poedersuiker met het citroensap tot een glad glazuur.
  • Strijk direct over de cake zodra hij uit de oven komt.

Dulce de leche

  • Zet beide blikjes in een pan met ruim kokend water en laat 4 uur koken.
  • Zorg dat de blikjes de gehele kooktijd onderwater blijven.
  • Open de blikjes en breng met grof zeezout op smaak.

Botercrème basis

  • Klop de boter met de suiker romig en wit.

Chocoladebiscuit

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Klop de eiwitten op en voeg de suiker toe als de eiwitten loskomen.
  • Klop tot stijve pieken.
  • Mix de eidooiers snel door de eiwitten.
  • Zeef de bloem, cacaopoeder en maizena en spatel door het beslag.
  • Smeer het beslag uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Je hebt hier meerdere bakbeurten voor nodig.
  • Bak elk biscuit in 8 – 10 minuten gaar.
  • Bestrooi met poedersuiker direct na het bakken.
  • Stort ondersteboven, haal direct het bakpapier los en laat afkoelen.

Chocolade botercrème

  • Snijd de vanillestokjes door en schraap het merg eruit.
  • Roer de kookroompoeder met een scheutje melk tot een papje.
  • Breng de overige melk met het vanillemerg, de stokjes en 75 gram suiker aan de kook.
  • Schenk de warme melk bij het papje en roer door.
  • Giet terug in de pan en verwarm tot het begint in te dikken.
  • Stort in een schaal, bedek met folie en laat afkoelen.
  • Je hebt nu banketbakkersroom gemaakt.
  • Maal de chocoladecallets en cashewnoten fijn in de hakmolen.
  • Pak 720 gram van de botercrème basis.
  • Draai de botercrème met de afgekoelde banketbakkersroom romig en wit.
  • Spatel de fijngemalen chocolade en noten door de botercrème.
  • Doe in (meerdere) spuitzakken en leg koel weg.

Wortelcake

  • Verwarm de oven op 160 graden.
  • Rasp de sinaasappels.
  • Maal de pecannoten fijn in de hakmolen.
  • Mix de eieren, kokosbloesemsuiker, zonnebloemolie en kaneel luchtig.
  • Voeg de sinaasappelrasp en gemalen pecannoten toe.
  • Zeef de bloem en bakpoeder en spatel door het beslag.
  • Rasp de wortel en spatel door het beslag.
  • Spatel ook de rozijnen erdoor.
  • Verdeel het beslag over 2 brownievormen en bak in 50 minuten gaar.
  • Laat afkoelen in de vorm en stort daarna op een rooster.

Glazuur wortelcake

  • Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit.
  • Pak 216 gram botercrème basis en klop deze met het vanillemerg romig en luchtig.
  • Mix de roomkaas met de basterdsuiker tot de suiker is opgelost.
  • Voeg toe aan de botercrème basis en mix goed door.
  • Voeg de citroenrasp en sap toe.
  • Zet koel weg tot gebruik.

Opbouw

Taart 1 

  • Begin met de opbouw van je boekenkist links met 2 jocondetaarten naast elkaar.
  • Halveer de frambozen.
  • Snijd de aardbeien in stukjes.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Snijd 3 plakken jocondebiscuit op maat van 26 x 37 centimeter.
  • Bestrijk 2 plakken met een laagje chocolade.
  • Begin op de bodem met een laag biscuit.
  • Verdeel hierover een laag Zwitserse room.
  • Bestrooi met vers fruit.
  • Leg hierop een plak jocondebiscuit met chocolade.
  • Herhaal bovenstaande stappen en sluit af met het laatste biscuit.
  • Herhaal voor de 2e taart.

Taart 2

  • De citroenmaanzaadcake komt naast taart 1.

Taart 3

  • Naast de citroencake komt komen 2 chocoladetaarten.
  • Snijd 3 biscuits op maat van 26 x 37 centimeter.
  • Begin met een plak biscuit, volg met een laag chocolade botercrème en daarop dulce de leche.
  • Dek af met een plak biscuit.
  • Herhaal bovenstaande stappen en sluit af met een laag biscuit.
  • Herhaal voor de 2e taart.

Taart 4

  • Van de wortelcakes maak je de boeken.
  • Rol het witte marsepein met behulp van de poedersuiker uit.
  • Strijk beide wortelcakes af met het wortelglazuur.
  • Bekleed met marsepein en leg de eetbare foto’s erop.

Afwerking

  • Rol de verschillende kleuren marsepein uit.
  • Vorm hiervan de ruggen van de boeken. Hiervoor kun je eventueel zelfgemaakte mallen gebruiken.
  • Leg de ruggen op de 150 centimeter cake, zodat het lijkt op een kist vol boeken.
  • Smelt de chocolade en tempereer deze op de steen.
  • Doe in een spuitzakje en decoreer en schrijf titels op de losse boeken en de ruggen van de overige boeken.
  • Leg de losse boeken speels bovenop de boeken in de kist.

Presentatie

  • Presentatieplank of kist van 26 bij 150 centimeter.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.