Bakbenodigdheden
- Frituurpan met olie
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat
- Bakpapier
- Staafmixer
- Plasticfolie
- Deegkleedje
- 2 spuitzakjes
Voorbereidingen
- Verwarm de oven op 240 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de frituurpan op 180 graden.
Broodjes
- Verwarm de melk lauwwarm.
- Los de gist op in een klein beetje melk.
- Meng alle ingrediënten, behalve de boter, en kneed goed door.
- Voeg de boter in etappes toe.
- Kneed tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze op.
- Leg op een deegkleedje, dek af met plasticfolie en laat 20 minuten rijzen.
- Sla de lucht uit de bolletjes en bol ze weer op.
- Leg de bolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.
- Laat de bolletjes 60 minuten rijzen.
- Bak de bolletjes in 10 minuten af.
- Bestrijk de bolletjes na het bakken met geklaarde boter.
- Laat afkoelen op een rooster.
Kroket
- Snipper de ui en de knoflook en bak ze een paar minuten in de boter.
- Snijd de serranoham en chorizo fijn en bak deze mee in de pan.
- Voeg de bloem toe en bak een paar minuutjes mee.
- Voeg daarna telkens een klein scheutje kokend water toe totdat er een dikke ragout ontstaat.
- Breng de ragout op smaak met de peper, kruiden en de peterselie.
- Snijd de manchego in kleine blokjes en roer deze door de ragout.
- Giet het mengsel over in een platte ondiepe schaal en laat het afkoelen in de koelkast.
- Zet 3 diepe borden klaar. Vul een bord met bloem, een bord met eiwit en een bord met een laagje panko.
- Haal de ragout uit de koelkast en vorm 4 gelijke kroketten.
- Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door het eiwit en daarna door de panko.
- Zet de kroketten weg in de vriezer tot gebruik.
- Frituur de kroketten op 180 graden in zo’n 5 to 6 minuten gaar.
Paneren
Aioli en pittige mayonaise
- Hak de knoflook fijn.
- Doe de eierdooier in een hoge maatbeker en klop deze los.
- Voeg al mixend beetje bij beetje de olie toe tot er een dikke massa ontstaat.
- Voeg de rasp en sap van de halve citroen toe en mix kort mee.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de gemaakte mayonaise in 2 bakjes.
- Voeg aan het ene bakje de knoflook toe en mix mee.
- Voeg aan het andere bakje de mosterd, ketchup en peper toe en mix mee.
Opbouw
- Snijd het bolletje over de bovenkant open.
- Vul met wat rucola en leg de kroket er in.
- Spuit met allebei de sausjes lijntjes over je broodje.
- Garneer met peterselie en paprikapoeder.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.