Terug

Broodje Croqueta

Voor dit broodje kroket reizen we af naar Spanje, het land van de serranoham, chorizo en manchego kaas. Zo waan je je met deze Nederlandse klassieker, toch zomaar aan de Costa del Sol en gaat het zonnetje spontaan een beetje schijnen.

Lynn

Recept van
Lynn

Moeilijk
(20) reviews

Ingrediënten

Broodjes

  • 250 gram bloem
  • 150 milliliter lauwe melk
  • 12.5 gram verse gist
  • 25 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 12.5 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 0 geklaarde boter

Kroket

  • 2 eetlepels boter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram dikke plakken serrano ham
  • 50 gram chorizo
  • 3 eetlepels bloem
  • 200 milliliter runderbouillon
  • 1 theelepel picadillo kruiden
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 50 gram manchego

Paneren

  • 0 paneermeel
  • 1 eiwit
  • 0 panko

Aioli en pittige mayonaise

  • 2 tenen knoflook
  • 2 eidooiers
  • 500 milliliter zonnebloemolie
  • 0 zout en peper
  • 0.5 citroen
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 25 milliliter ketchup
  • 1 theelepel cayennepeper poeder

Opbouw

  • 0 verse peterselie
  • 0 paprikapoeder
  • 0 rucola

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Frituurpan met olie
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Plasticfolie
  • Deegkleedje
  • 2 spuitzakjes

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven op 240 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de frituurpan op 180 graden.

Broodjes

  • Verwarm de melk lauwwarm.
  • Los de gist op in een klein beetje melk.
  • Meng alle ingrediënten, behalve de boter, en kneed goed door.
  • Voeg de boter in etappes toe.
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze op.
  • Leg op een deegkleedje, dek af met plasticfolie en laat 20 minuten rijzen.
  • Sla de lucht uit de bolletjes en bol ze weer op.
  • Leg de bolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.
  • Laat de bolletjes 60 minuten rijzen.
  • Bak de bolletjes in 10 minuten af.
  • Bestrijk de bolletjes na het bakken met geklaarde boter.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Kroket

  • Snipper de ui en de knoflook en bak ze een paar minuten in de boter.
  • Snijd de serranoham en chorizo fijn en bak deze mee in de pan.
  • Voeg de bloem toe en bak een paar minuutjes mee.
  • Voeg daarna telkens een klein scheutje kokend water toe totdat er een dikke ragout ontstaat.
  • Breng de ragout op smaak met de peper, kruiden en de peterselie.
  • Snijd de manchego in kleine blokjes en roer deze door de ragout.
  • Giet het mengsel over in een platte ondiepe schaal en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Zet 3 diepe borden klaar. Vul een bord met bloem, een bord met eiwit en een bord met een laagje panko.
  • Haal de ragout uit de koelkast en vorm 4 gelijke kroketten.
  • Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door het eiwit en daarna door de panko.
  • Zet de kroketten weg in de vriezer tot gebruik.
  • Frituur de kroketten op 180 graden in zo’n 5 to 6 minuten gaar.

Paneren

Aioli en pittige mayonaise

  • Hak de knoflook fijn.
  • Doe de eierdooier in een hoge maatbeker en klop deze los.
  • Voeg al mixend beetje bij beetje de olie toe tot er een dikke massa ontstaat.
  • Voeg de rasp en sap van de halve citroen toe en mix kort mee.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de gemaakte mayonaise in 2 bakjes.
  • Voeg aan het ene bakje de knoflook toe en mix mee.
  • Voeg aan het andere bakje de mosterd, ketchup en peper toe en mix mee.

Opbouw

  • Snijd het bolletje over de bovenkant open.
  • Vul met wat rucola en leg de kroket er in.
  • Spuit met allebei de sausjes lijntjes over je broodje.
  • Garneer met peterselie en paprikapoeder.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.