E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ikke taart

Cheesecake met chocolade. Dat klinkt alleen al als een overheerlijke combinatie van smaken. Voeg er nog wat kardemom aan toe en je krijgt dit zelfportret.

Ingrid

Recept van
Ingrid

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Taartbodem met crumble

  • 100 gram koude ongezouten roomboter
  • 50 gram suiker
  • Zout
  • 100 gram bloem
  • 50 gram fijngehakte hazelnoten

Cheesecakevulling

  • 750 gram roomkaas
  • 150 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 stokje vanille
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 125 gram crème fraîche
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 9 kardemompeulen gekneusd en de zaadjes eruit gewonnen

Meringueschuim

  • 120 gram eiwit
  • 240 gram suiker

Afbeelding

  • 500 gram witte marsepein
  • Bruine gelkleurstof
  • Zwarte kleurstof
  • Witte kleurstof

Pointillisme-afbeelding

  • 90 gram eiwit
  • 180 gram suiker
  • 270 gram ongezouten roomboter
  • 1 vanillestokje
  • Bruine gelkleurstof

Bereidingswijze

Cheesecake met chocolade

Deze cheesecake met verschillende soorten chocola doet een beetje denken aan een zwart-wit portret. Maak het zelfportret af met een lijst van een (niet te dik) laagje schuim.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Aluminiumfolie
  • Verstelbare vierkante bakvorm
  • Handmixer
  • Spuitzakken
  • Spuitmond met kartel
  • Brander
  • Penselen

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.

Taartbodem met crumble

  • Mix 50 gram boter, de suiker en het zout met de hand tot kruim. 
  • Voeg de bloem toe en meng net zo lang tot er een grove kruim ontstaat. 
  • Spreid het beslag uit over een bakplaat en zet in de oven.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden en bak de crumble in 20 minuten af.
  • Hak 50 gram hazelnoten fijn en smelt de overige boter in een pan.
  • Haal de crumble uit de oven.
  • Sla de afgekoelde crumble fijn met een deegroller en roer het samen met de hazelnoten door de gesmolten boter. 
  • Leg aluminiumfolie op de bakplaat met een vel bakpapier eroverheen.
  • Zet daarbovenop de verstelbare vierkante bakvorm.
  • Schuif de bakvorm ongeveer op A4-formaat, vouw het aluminiumfolie omhoog en over de rand en zet zo de bakring vast zodat de maat niet kan verschuiven.
  • Stort nu de koekbodem in de bakvorm en druk goed aan. 
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de taartbodem in 10 minuten af.
  • Haal de koekbodem uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.

Cheesecakevulling

  • Klop de roomkaas voor 30 seconden.
  • Meng één voor één in deze volgorde de ingrediënten erdoor, nadat het vorige ingrediënt is opgenomen: suiker, bloem, rasp, vanille, cacao, kardemomzaadjes, eieren, dooiers, crème fraîche.
  • Schenk de massa op de taartbodem in de bakvorm tot er een laagje van ongeveer 2 tot 3 centimeter ontstaat. 
  • Zet de taart in de oven en draai na 15 minuten de temperatuur terug naar 100 graden.
  • Bak de taart af in 30 minuten. 
  • Doe de oven uit, zet hem open en laat de taart nog een uur staat met de deur op een kier.
  • Haal de taart er na een uur uit en laat verder afkoelen.

Botercrème

  • Klop het eiwit en de suiker au bain-marie voor drie minuten tot de suiker opgelost is.
  • Doe het mengsel in de mengkom en klop voor ongeveer 10 minuten op hoge snelheid tot het is afgekoeld.
  • Voeg vervolgens de koude boter in stukjes toe tot alles opgenomen is. 
  • Deel de massa in drieën en geef het drie oplopende tinten bruin. 
  • Vul drie spuitzakjes zonder spuitmondje en leg ze koud weg.

Meringue

  • Klop het eiwit en de suiker au bain-marie tot de suiker is opgelost. 
  • Klop het mengsel daarna in de staande mixer met de bolgarde koud tot een stevige massa. 
  • Doe de meringue in een spuitzak met een kartelspuitmond.

Portret

  • Bepoeder het werkblad met poedersuiker en rol de marsepein uit in het formaat van de taartring.
  • Schilder de afbeelding op de marsepein met eetbare verf. 
  • Gebruik de botercrème om kleine stippen te maken op je schilderwerk. 
  • Knip een heel klein gaatje in de punt van de spuitzak en knijp voorzichtig. 
  • Trek terug als er een klein beetje botercrème uitkomt en beschilder de bovenkant met stippen.
  • Haal je cheesecake uit de koeling en bepoeder de bovenkant met poedersuiker.
  • Pak de punten van het bakpapier en vouw deze aan één kant onder het marsepein. 
  • Leg deze kant op je taart en trek nu langzaam het papier onder de marsepein vandaan, net als een sticker. 
  • Spuit de randen van de taart af met de meringue.
  • Brand de rand af om het effect van een schilderijlijst te krijgen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.