Deze patroontaart is volgens Janny een hele lekkere taart, die er ook nog heel fraai uitziet. De taart eet volgens Robèrt heel prettig. “De witte chocolade met de zwarte sesam is echt bijzonder lekker.”
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Weegschaal
- Garde
- Steelpan
- Mengkom
- Spuitzak
- Spuitmond
- Zeef
- Maatbeker
- Satéprikker
- Rond taartkarton (20 centimeter)
- Rasp
- Thermometer
- Theedoek
- Bakplaat
- Bakpapier
Voorbereiding voor de chiffon cake
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Zwarte sesam chiffon cake
- Splits de eieren.
- Meng de eigelen met de zout, olie, melk, zwarte sesam, vanille en de helft van de suiker kort door.
- Zeef de bloem boven het beslag en meng kort door.
- Klop in een andere kom de eiwitten schuimig.
- Voeg de citroensap en de overige suiker toe aan de eiwitten. Klop tot zachte pieken.
- Spatel de eiwitten in 3 delen door de eigelen heen.
- Giet het beslag op de bakplaat.
- Bak de cake in 13 tot 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Snijd de afgebakken cake in 3 gelijke plakken.
- Bestrooi de theedoek met poedersuiker en rol de cake hierin op. Laat afkoelen.
Meer weten over de chiffon cake?
Passievruchtencurd
- Week de gelatine 10 minuten in koud water.
- Doe passievruchtensap, citroenrasp, suiker en 2 eieren in een pan. Klop door elkaar met een garde en verwarm op middel vuur.
- Roer de boter door de curd heen. Verwarm het geheel tot 80 graden.
- Haal de pan van het vuur en zeef de curd.
- Roer de geweekte gelatineblaadjes door de curd heen.
- Zet de curd in de koelkast om op te laten stijven.
Chocoladeslagroom
- Smelt de chocolade in de magnetron.
- Verwarm 300 gram slagroom met het vanillestokje in een pan.
- Giet de warme slagroom bij de gesmolten chocolade en roer goed door.
- Laat het warme mengsel 5 minuten staan en giet vervolgens de overige slagroom erbij. Roer goed door.
- Giet de slagroom in een platte schaal en zet in de koelkast.
- Klop de slagroom vervolgens op.
Mascarponeroom
- Klop de mascarpone met de suiker los in de staande mixer.
- Giet de chocoladeslagroom erbij en klop stijf op een lage stand.
- Voeg passievruchtencurd toe naar smaak en meng goed door de room.
Italiaanse meringue botercrème
- Breng het water met 200 gram suiker aan de kook in een pan tot 118 graden.
- Klop ondertussen de eiwitten met 30 gram suiker en zout stijf.
- Giet de suikersiroop in een straaltje bij de stijve eiwitten en blijf kloppen tot de meringue kamertemperatuur bereikt.
- Voeg de boter blokje voor blokje toe aan de meringue.
- Voeg naar smaak de passievrucht limoncello toe en roer goed door.
Zwarte sesam praline
- Doe het water en de suiker in een pan en kook tot een goudkleurig karamel.
- Haal de pan van het vuur en voeg sesam en zout toe. Roer goed door.
- Giet de karamel op een bakplaat met bakpapier.
Opbouw van de zwarte sesam chiffon cake
- Rol de cakeplakken uit.
- Smeer op elke plak een laag van het passievrucht-chocolade-mascarpone mengsel.
- Rol de eerste cakeplak op en leg deze in de volgende plak cake. Rol de plakken vervolgens samen op en herhaal tot alle plakken met elkaar zijn opgerold.
- Smeer de taart af met het passievrucht-chocolade-mascarpone mengsel.
- Kleur de Italiaanse meringue botercrème in de gewenste kleuren. Doe dit in 2 verschillende spuitzakken met een klein en groot spuitmondje.
- Spuit met het kleine spuitmondje kleine toefjes op de zijkanten van de taart in de vorm van een bloem.
- Spuit met het grote spuitmondje grote rozetten bovenop de taart.
- Breek de praline in stukken.
- Decoreer de taart met de praline, wat zwarte sesamzaadjes en een doormidden gesneden passievrucht.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.